Doorgaan naar artikel

Extra behandeling kas in ‘snuitkevergebied’

Telers van paprika, peper en aubergine rond Honselersdijk worden aangezet om kassen en opslagruimten preventief te behandelen met Denkavepon-50 (dichloorvos).

Aanleiding is de jongste vondst van de kever in oktober, ondanks maatregelen. De minister van EZ geeft een vrijstelling voor dit normaal niet toegestane middel, blijkt uit een publicatie in de Staatscourant.  Alternatieven of toegestane middelen werken onvoldoende, oordeelt de NVWA.

Toepassing in een kas met jong gewas kan maximaal één maal met twee toepassingen in de lege kas, of drie keer in een lege kas, blijkt uit de publicatie. LTO Noord Glaskracht zet zich in om alle telers te laten deelnemen in de preventieve behandeling in het monitoringsgebied, grofweg 2 tot 2,5 kilometer rondom de eerste uitbraak in juli. Ook de controle is in handen van de telersorganisatie.

Uit de publicatie blijkt dat een gespecialiseerd bedrijf de behandeling uitvoert, nadat de NVWA het behandelplan heeft beoordeeld. Telers betalen de kosten daarvoor. Inspectiebureau AQS controleert vooraf of bedrijven voldoen aan het hygiëneprotocol Schone Kas.  Hieronder valt onder andere het grondig schoonmaken van de kas, het ophangen van feromoonvallen, het hanteren van een temperatuur van 20 graden Celsius, of het treffen van vergelijkbare adequate maatregelen waarmee de NVWA heeft ingestemd.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin