Doorgaan naar artikel

PT-heffing daalt 6 procent ondanks heffing snuitkever

Glasgroentetelers betalen over 2013 circa 6 procent minder heffing aan het PT. De daling van de heffing zou groter zijn zonder de voorgestelde heffing voor de snuitkeverschade uit het plantgezondheidsfonds.

De glasgroentetelers gaan aan de schade meebetalen, blijkt uit de voorwaarden voor het plantgezondheidsfonds. Voor komkommer-, tomaten- en paprikabedrijven komt de heffing neer op €1,96 per are bedrijfsoppervlak. Voor andere groente is de heffing lager (€1,06 per are).



In totaal wordt zo ruim 625.000 euro opgehaald bij teeltbedrijven. Voor grote handelsbedrijven kan de heffing oplopen tot 4.000 euro, blijkt uit de voorgestelde verordening van het PT.



Bij de verdere uitwerking van de voorwaarden voor het op te stellen Plantgezondheidsfonds is gesteld dat de heffingen voor dat fonds niet tot een hogere heffingsdruk bij ondernemers mogen leiden.



Een plantgezondheidsfonds zorgt ervoor dat na het optreden van een calamiteit als gevolg van quarantaine(waardige)-organismen de schadevergoeding structureel geregeld is. Dit voorkomt tijdsverlies in een crisissituatie en een ongelijke behandeling van ondernemers, stelt het PT. Bovendien kan een fonds positief bijdragen aan de meldingsbereidheid van ondernemers in het geval van een uitbraak.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin