Doorgaan naar artikel

Windhoos veroorzaakt € 40 miljoen schade in Spanje

Een windhoos heeft op zaterdag 6 januari ruim 200 hectare kassen in El Ejido zwaar beschadigd. Volgens de eerste schattingen is de schade aan kassen en gewassen ruim € 40 miljoen.

Volgens ooggetuigen trokken afgelopen zaterdag meerdere windhozen een spoor van vernieling door ‘Poniente’, het grote aaneengesloten kassen van het Spaanse Almería.

Volgens ooggetuigen waren er zaterdag 6 januari rond 11 uur meerdere windhozen te zien in het kassengebied Poniente. - Foto: Junta de Andalucia

Volgens ooggetuigen waren er zaterdag 6 januari rond 11 uur meerdere windhozen te zien in het kassengebied Poniente. – Foto: Junta de Andalucia

Hierbij werden meer dan 200 hectare kassen en vaak ook de gewassen zwaar beschadigd, schrijft Hortoinfo op grond van informatie van de lokale en regionale overheid.

De inventarisatie is nog in volle gang. Telersorganisaties Coag en Asaja hebben een meldpunt geopend.

Bank opent kredietlijn voor getroffen ondernemers

De financiële schade wordt geschat op ruim € 40 miljoen, op grond van de waarde van € 15 per vierkante meter kas, aangevuld met de verwachte schade aan de gewassen.

Van een aantal kassen is het dek volledig verdwenen. De bank Cajamar heeft een speciale kredietlijn geopend voor de getroffen telers. Voor verzekerde telers anticipeert de bank op de te verwachten schadevergoeding.

Grootste aaneengesloten kassengebied ter wereld

Het zwaar getroffen El Ejido is de belangrijkste stad van Poniente, het grootste aaneengesloten kassengebied ter wereld. Qua omvang is het ongeveer 8 keer zo groot als het Westland. De voornaamste teelten in dit deel van Almería zijn paprika, komkommer en aubergine.

  • De schade door de tornado is enorm. - Foto: Junta de Andalucia

    De schade door de tornado is enorm. – Foto: Junta de Andalucia

  • Volgens de eerste schattingen is ruim 200 hectare kasse beschadigd.

    Volgens de eerste schattingen is ruim 200 hectare kasse beschadigd.

  • De burgemeester van El Ejido bracht meteen een bezoek aan getroffen bedrijven. De windhoos heeft het complete dak van deze paprikas eraf getrokken. - Foto: Junta de Andalucia

    De burgemeester van El Ejido bracht meteen een bezoek aan getroffen bedrijven. De windhoos heeft het complete dak van deze paprikas eraf getrokken. – Foto: Junta de Andalucia

Hagelschade in Granada

Behalve in Almería was het zaterdag ook slecht weer in de Spaanse provincie Granada. In het tuinbouwgebied Castell de Ferro hagelde het gedurende 20 minuten. Hierdoor zijn vooral komkommertelers getroffen, schrijft José Antonio Arcos op zijn website. De omvang van de schade in dit gebied is niet bekend.

Castell de Ferro ligt aan de kunst van de provincie Granada. Komkommer en tomaat zijn hier de voornaamste teelten.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin