Doorgaan naar artikel

Komkommerprijzen dalen fors

De dagprijzen van komkommers zijn deze week een stuk lager dan in de afgelopen drie weken. Dinsdag 25 juli daalden de klokprijzen voor 40-ers onder 20 cent per stuk.

Bij ZON Fruits & Vegetables was de klokprijs van de 40-ers maandag 24 juli circa 22 cent per stuk, een daling van 5 cent ten opzichte van eind vorige week. Dinsdag 25 juli viel de prijs zelfs terug naar 15 cent per stuk. De 35-ers noteerden 14 cent per stuk.

Bij The Greenery lijkt de daling van de indicatieve klokprijs nog mee te vallen. Maandag noteerden de 40-ers nog 26 cent, maar 1 cent lager dan afgelopen vrijdag, 21 juli. Dinsdag zette de prijs een flinke stap neerwaarts naar circa 20 cent voor de 40-ers en 16 cent voor de 35-ers.

Op de Belgische veilingen was eind vorige week al sprake van een neerwaartse trend. Van donderdag 20 op vrijdag 21 juli zakte de klokprijs van de 40-ers bij BelOrta van 29 naar 20 cent per stuk. De klokprijs van de 35-ers daalde van 29 naar 22 cent. De daling zet deze week door. Maandag kwam de gemiddelde klokprijs bij BelOrta uit op 20 cent voor de 40-ers en 15 cent voor de 35-ers. De prijs lijkt zich nu redelijk te stabiliseren.

De daghandel van telersverenigingen noteerde maandag en dinsdag vergelijkbare verkoopprijzen: 20 tot 18 cent voor de 40-ers en 17 tot 16 cent voor de 35-ers.

Gelijkmatiger en lager

De klokprijzen van komkommers stijgen de laatste jaren meestal in de maand juli. Dit wordt veroorzaakt doordat een deel van het areaal (van zowel de hogedraadteelt als een aantal 3-keer-telers) in teeltwisseling is. Ook dit jaar waren de prijzen hoger, vooral in week 28 (tweede volle week van juli). Bij BelOrta ‘piekte’ de klokprijs toen even naar 40 cent per stuk (40-ers).

Het valt echter op dat de klokprijzen dit jaar gelijkmatiger zijn dan vorig jaar. Toen naderde de klokprijs begin juli het niveau van 60 cent per stuk (40-ers). Dit jaar is de prijs in juli nauwelijks boven 40 cent per stuk geweest. Bovendien zakken de prijzen nu eerder en verder weg dan in voorgaande jaren. Of ook nu weer sprake is van een tijdelijke dip, moet nog blijken. In beide voorgaande jaren steeg de klokprijs eind juli weer. In 2015 was die stijging zelfs de opmaat tot extreem hoge prijzen gedurende vrijwel de hele maand augustus.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin