Doorgaan naar artikel

Dagprijzen komkommers stijgen fors

De klok- en dagprijzen van komkommers zijn sinds de dip van begin deze week weer aan het stijgen. Door grote weekcontracten van enkele grote inkopers is het ‘vrije’ aanbod relatief krap.

De indicatieve prijs voor de 40‘ers was op 6 april bij The Greenery maar liefst 7 cent hoger dan gisteren en kwam uit op 35 cent per stuk. Bij ZON Fruits & Vegetables werden de 40‘ers 5 cent beter betaald dan gisteren, gemiddeld rond 31 cent per stuk. Bij BelOrta was een lichte stijging te zien naar 29 cent per stuk. De indicatieve klokprijs van de 35‘ers ligt bij The Greenery en BelOrta rond 25 cent. Afgelopen maandag was de klokprijs bij BelOrta en ZON weggezakt naar 14 en 13 cent per stuk. Bij The Greenery werd er nog 17 cent voor betaald. De 40‘ers waren minder ver weggezakt: rond 22 cent per stuk afgelopen maandag.

Klok bepaalt weekprijs

Het lijkt een patroon dat de prijzen op maandag en dinsdag lager zijn dan aan het eind van de week. Voor een deel zal dat te maken hebben met grotere volumes na het weekend. Maar er zijn ook aanwijzingen dat grote inkopers de klokprijs proberen te drukken om gunstige weekprijzen te kunnen bedingen. Hoewel het aanbod voor de klok al heel lang in de minderheid is, zijn de klokprijzen van maandag en dinsdag nog steeds de basis voor de weekprijzen vanaf vrijdag van die week en de week erna.

Krapte op dagmarkt

Volgens verschillende bronnen is er deze week een tekort aan met name 40‘ers ontstaan doordat grote afnemers (waaronder Aldi Duitsland voor een scherpe prijs) weekcontracten hebben afgesproken. Dat heeft de druk op de daghandel verhoogd. Daar komt bij dat de aanvoer van 40‘ers relatief klein is. Er staan dit jaar heel wat meer hogedraadteelten. Hierin worden voornamelijk 30‘ers en 35‘ers gesneden. Bovendien snijden de telers met een latere traditionele winterteelt deze week weliswaar heel wat stuks (ongeveer zes stuks per vierkante meter), maar deze zijn ook aan de lichte kant.

Hogere prijzen houden aan

Met Pasen in aantocht is het waarschijnlijk dat de dagprijzen de komende week op een zelfde of nog hoger niveau zullen liggen, zeker voor de 40‘ers. De teeltwisselingsperiode is begonnen en vanuit Spanje komen er steeds minder komkommers. Wat er in Almería nog staat, zijn voornamelijk late herfstteelten die tegen het einde lopen. De voorjaarteelten van de lange komkommers spelen nauwelijks een rol van betekenis, schrijft de regering van Andalusië in zijn rapport van week 13. De prijs ligt deze week rond 30 cent per kilo (12 cent per stuk), een paar cent meer dan de twee voorgaande weken.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin