Doorgaan naar artikel

Aubergineprijzen trekken aan door grotere vraag

Nu consumenten weer voor normale prijzen aubergines kunnen kopen, trekt de vraag aan en stijgen de dag- en klokprijzen.

De start van het seizoen van vruchtgroenten is sterk beïnvloed door de kou in Zuid-Europa. Tot half februari was de aanvoer vanuit Spanje aanzienlijk lager dan verwacht, waardoor de telersprijzen van aubergines daar stegen tot boven € 3 per kilo.

De krappe aanvoer zorgde ervoor dat de eerste Nederlandse en Belgische aubergines hoge prijzen realiseerden, maar ook dat de consumentenprijs een nog veel langere periode erg hoog was. Dat remde vervolgens de consumptie, waardoor de telersprijzen de laatste weken juist lager waren dan normaal. In week 8 daalde de indicatieprijs voor de sortering 225-300 gram naar circa 64 cent per kilo bij The Greenery en ZON Fruits & Vegetables.

Prijsherstel

In de loop van vorige week herstelde de prijs. Eind vorige week was de indicatieprijs van The Greenery circa 84 cent per kilo. Deze week stijgt de prijs licht verder naar 90 cent per kilo op dinsdag 7 maart. Bij ZON werd de 225+-sortering dinsdag geveild voor 92 cent per kilo. Dit herstel wordt vooral veroorzaakt door toenemende vraag. De consumentenprijzen zijn weer op niveau gekomen dat normaal is voor de tijd van het jaar.

Albert Heijn had in week 9 een actie van 2 aubergines en/of courgettes voor € 1,50. Deze week liggen aubergines bij Deka voor € 0,69 per stuk en bij Nettorama zelfs voor € 0,49 per stuk in het schap. Bij AH zijn ze nu gewoon weer € 1,39 per stuk. “Maar ook andere retailers plannen acties,waardoor de vraag toeneemt”, weet verkoper Patrick van Schetsen van Purple Pride (Door).

Hoge Belgische prijzen

Opvallend is dat het herstel in België veel krachtiger is dan in Nederland. Woensdag 1 maart was de klokprijs van 225‘ers bij BelOrta nog 87 cent per kilo. Vrijdag was dat al € 1,44 per kilo en deze week weet de veilingklok dit niveau te handhaven. De betere prijsvorming bij BelOrta is een gevolg van een chauvinistischer inkoopbeleid van een aantal grote retailers. Zij schakelen zo snel mogelijk om naar Belgisch product en kopen rechtstreeks aan de klok. Maar de hoeveelheden zijn nog klein.

Spanje nog bepalend

De markt wordt nog grotendeels bepaald door Spanje. Daar waren de telersprijzen diep weggezakt na de hoge piek van begin februari. Maandag 6 maart was de gemiddelde prijs op de veilingen in Almería 59 cent per kilo, 16 cent meer dan het gemiddelde van de twee voorgaande weken.

De verwachting voor de komende weken is dat Spanje voorlopig bepalend blijft voor het volume op de markt. De Nederlandse en Belgische producties zijn nog vrij laag, mede door het donkere weer van de laatste weken. “Maar met een paar mooie dagen kan dat snel veranderen”, verwacht Van Schetsen. “Nederland en België gaan langzamerhand wel de programma’s van Spanje overnemen.”

Maak zelf een prijsvergelijking

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin