Doorgaan naar artikel

Slechte seizoenstart door eerdere extreme prijzen

De paar weken met extreem hoge prijzen in Spanje hebben ervoor gezorgd dat de vraag naar vruchtgroenten sterk is gedaald. De prijzen van de eerste Nederlandse aubergines en courgettes vallen daardoor erg tegen.

De enorme prijspiek als gevolg van de kou in Zuid-Europa ijlt nog steeds na. In Spanje zijn de prijzen van de meeste vruchtgroenten al in week 5 ingestort, maar in de Noord-Europese supermarkten lagen veel producten tot vorige week nog voor top-prijzen in het schap. Dit heeft de vraag van consumenten sterk afgeremd waardoor de eerste aanvoer van Nederlandse en Belgische telers vrijwel meteen met lage prijzen werden begroet.

Extreme uitersten

Aubergine en courgette lijken hiervan het meeste nadeel te ondervinden. Eind vorige week bracht aubergine nog maar 64 cent op voor de klok van The Greenery. Twee weken eerder was dat nog ruim € 2 per kilo en eind januari werden bij ZON Fruits & Vegetables Spaanse aubergines verkocht voor € 4,80 per kilo. In Spanje zelf brachten aubergines eind januari even ruim € 3 per kilo op. Afgelopen zaterdag was dat nog maar 34 cent per kilo. Dit is het laagste prijsniveau sinds de start van het Spaanse seizoen. De supermarktketens hebben hun aankoopcontracten naar beneden bijgesteld, waardoor de telersprijzen dramatisch zijn ingestort, verklaart de regering van Andalusië de plotselinge prijsdaling in haar marktrapportage van week 7.

Vraag weggevallen

Voor courgette geldt hetzelfde. In week 4 steeg de telersprijs voor courgette in Almería naar ongeveer € 3,40 voor een kilo van klasse 1 product. Hoewel de consumptie van courgette in Engeland, Duitsland en Frankrijk normaal erg stabiel is, zorgde deze extreme prijsverhoging voor een grote terugval van de vraag. Daarna herstelde de productie zich vrij vlot van de koude periode en nam de courgette-export uit Marokko toe. Daardoor is er nu een flink overaanbod op de markt. Courgettetelers in Almería kregen vorige week circa € 0,56 per kilo, ofwel € 0,20 per stuk, voor hun product. Vorige week was het. Op de klok bij ZON deden deze courgettes circa 30 cent per stuk. De klokprijs van courgette op de Belgische veilingen lag vorige week rond 32 cent per stuk (14 st per 5 kilo), ofwel € 0,90 per kilo.

Trage aanpassing consumentenprijzen

Door de grote vertraging in de prijsverlaging voor de consument is de vraag naar aubergine en courgette de laatste weken sterk achtergebleven bij het groeiende aanbod. Bij supermarkt Coop lagen de courgettes vorige week nog voor € 1,79 per stuk. Deze week zit er wat beweging in de consumentenprijzen. Coop heeft de courgetteprijs verlaagd naar € 1,19 per stuk. Albert Heijn biedt 2 stuks aubergines en/of courgettes aan voor € 1,50. Plus heeft de courgetteprijs 50% verlaagd naar € 0,74 per stuk. Aubergines worden aangeboden voor € 1,29 per stuk (Hoogvliet en Jumbo) en € 1,39 per stuk (AH een Plus).

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin