Doorgaan naar artikel

Drone vliegt (nog voorzichtig) door de kas

Op het symposium ‘Drones in de kwekerij’ dat het vakblad De Boomkwekerij op 20 oktober organiseerde, was er een demonstratie met een vlucht van een drone door een koude kas (filmpje: Stan Verstegen).


De drone is nog in ontwikkeling, maar het doel van de ‘quadcopter’ met vier propellors en uitgerust met een of meerdere camera’s en sensoren is om plantengroei, stressniveaus, CO2-concentratie, lichtinval, luchtvochtigheid en temperatuur in één vlucht te meten. Vervolgens moet er software ontwikkeld worden die al deze data kan verwerken. “Dat vergt nog veel onderzoek”, aldus Lucien Fesselet in editie 41 van het Vakblad voor de Bloemisterij over het ambitieuze plan.

Eigen bedrijf

Fesselet is een van de vier eindejaarsstudenten Luchtvaarttechniek van de hogeschool Inholland in Delft die met het project aan de slag gingen. Voor school is het project inmiddels succesvol afgerond door een technische vinding zodanig te ontwikkelen dat er een bedrijf mee gestart kon worden. Dat eigen bedrijf hebben de vier inmiddels zelf opgericht onder de naam Applied Drone Innovations. Ze gaan de drone verder door ontwikkelen.

Geen vergunningen

Het voordeel van vliegen in een kas is dat er geen vergunningen nodig zijn. Een beperking is de beperkte vlieghoogte van hooguit 2 meter. Op zo’n hoogte maakt het voor de metingen een groot verschil of de drone 20 of 30 centimeter hoger of lager vliegt. Bij een drone die buiten 20 meter of hoger vliegt, maakt dat nauwelijks iets uit.

Hoogteregelingssystemen

In een kas zijn er daarom speciale hoogteregelingssystemen nodig. Het ontwikkelen van de vereiste technologieën daarvoor vergt volgens Fesselet nog zeker twee jaar. Toch is zijn verwachting dat de drone binnen een half jaar wel al stabiel genoeg vliegt voor het uitvoeren van de eerste serieuze metingen. Naast monitoring van het klimaat wordt daarbij gedacht aan detectie van schimmels of het meten van de bladindex.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin