Doorgaan naar artikel

Agriport A7 opent aardwarmtebron

In glastuinbouwgebied Agriport A7 opende gedeputeerde Jaap Bond van Noord-Holland officieel de eerste geothermie-installatie van deze provincie.

Algemeen directeur Robert Kielstra van ECW Netwerk is trots op het project. Met 2 doubletten die water van 92 graden Celsius omhoog halen met een debiet van 200 tot 230 kuub per uur is dit het grootste geothermieproject in de Benelux. De bron voorziet voor 20 procent in de warmtebehoefte van de telers in het glastuinbouwgebied.

Uitbreiding capaciteit

De vier geothermieputten in Agriport zijn 2,5 kilometer diep. Na een jaar testen van de putten volgt nu de exploitatefase. De eerste ervaringen zijn al dusdanig positief dat er interesse is voor mogelijkheden om nog meer gebruik te gaan maken van duurzame aardwarmte. Dit is momenteel interessanter dan wkk-warmte. Onderzocht wordt onder andere of bestaande nabijgelegen putten van inmiddels lege aardgasvelden verlengd zouden kunnen worden tot in diepere aardwarmtelagen.

Een volgende stap zal ook zijn om te kijken welke aanvullende CO2-voorzieningen er in het gebied gerealiseerd kunnen worden, om te voorzien in de door de aardgasbesparing weggevallen CO2-productie.

Leer-ervaringen

Bij de aanleg van het project kon al veel ervaring worden meegenomen van eerdere geothermieprojecten. De eigen ervaring leerde onder andere dat het aan te bevelen is om eerst ook ruim de tijd te nemen het bovengrondse gedeelte van de installatie in te regelen, via testen met zoet water voorafgaand aan de ingebruikname van de bron. Dit maakt het makkelijker en minder duur om eventuele aanpassingen te doen dan later tijdens de exploitatiefase. Ervaringen als deze worden gedeeld via de Dutch Association Geothermal Operators (DAGO), waarbinnen Nederlandse geothermie-operators zich hebben verenigd.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin