Doorgaan naar artikel

Ook energieprijzen op tropische temperaturen

Er past nog net geen lineaal langs de meeste lijnen van figuur 1. De gele lijn (APX gas Day Ahead) heeft weliswaar afgelopen week de 24 cent weer eens doorbroken, maar is inmiddels weer in de 23-zone beland.

Dus de kortetermijnverwachting voor de gasprijs is nog steeds lager dan de lange termijn. De licht paarse lijn (goud) is weliswaar instabiel , maar beweegt zich al langere tijd tussen de 41 en 43 dollar per try ounce. De afgelopen zeven weken was er een duidelijke trend zichtbaar tussen olieprijs, euro-dollarkoers, goud en gasprijs. De gasprijs steeg bij dalende euro-dollar. In figuur 1a laat de olieprijs deels een duidelijke overeenkomst zien met euro-dollar en gas, maar versterkt en met gaten. Het gat van week 23 was de productieverhoging van de OPEC, de huidge onverklaarbare stijging wordt wederom gevoed door angst bij handelaren voor de oplopende spanning tussen Israël en Iran.



Maar om eens aan te geven welke gekte er op de handelsvloer aangegrepen wordt als excuus voor wederom verdere stijging, hoorde ik afgelopen week dat een Amerikaans en een Chinees schip met elkaar in aanvaring waren gekomen in de Straat van Hormoez, en er angst bestond dat dat gevolgen zou hebben voor de doorgang van de olietankers. Kan het nog gekker?



De olieprijzen in figuur 2 stemmen niet vrolijk. Speculatie en onrust beheersen de markten. Er is nog geen sprake van een conflict tussen beide landen, maar ondertussen hebben we wederom een prijsstijging van ruim 20 procent voor onze kiezen. En nu horen we de OPEC niet, waarschijnlijk omdat ook zij hier niet tegenop kunnen. Of het waar is weet ik niet, maar een dagelijkste investeren som van 18 miljard dollar vraagt natuurlijk ook doelen om in te investeren. En de grote oliebedrijven hebben er natuurlijk ook belang bij dat hun geinvesteerd vermogen voldoende dividend opbrengt. Een vlucht vanuit goud levert vrijwel altijd een stijgende dollarkoers en olieprijs op.



In figuur 3 zien we de gasprijzen voor leveringsjaar 2013 base. Dat ze onder invloed van de olieprijzen en de euro-dollarkoers fors zijn gestegen wisten we al. Maar ik mis nog ongeveer 23 procent van de euro-dollar in de gasprijs. Wat hier begint op te vallen is dat lijnen van een bepaalde kleur vrijwel altijd bovenaan zitten (de hoogste prijs) of vrijwel altijd onderaan (de laagste). Anders gezegd lijkt de bovenste lijn boven de markt uitgeprijst te worden, en beide onderste lijnen kampen om de titel “beste prijs”.



De gasvoorraden zitten inmiddels tegen de 80 procent vol, maar wel bij een prijsniveau van zeg 27 cent. Daaruit zou geconcludeeerd kunnen worden dat alleen bij een langere periode van warm weer, als er dus nauwelijks warmtevraag is, de gasprijs weer wat zal zakken. De voorraden kunnen immers niet blijven oplopen! Aan de andere kant verwachten de weerstations voor week 34 in ieder geval in het begin regen en lagere temperaturen. Dus waarschijnlijk alleen een dalende trend in de gasprijzen als olie- of euro goedkoper worden. Daarmee lijkt het gasprijsniveau voor de komende winter gezet!



Hadden we twee weken terug een lichte stijging van de elektriciteitsprijzen in beeld, dan is inmiddels duidelijk dat die lijn zich heeft voortgezet en daarmee sommige kwartalen voor toekomstige stroomlevering vanuit de wkk interessant gemaakt. Baseload 2014 ligt rond de €63,-, en de kwartalen 1 en 4 liggen daar zelfs nog ruim boven.



Reden voor dit prijsniveau ligt in de relatief hoge gas- en steenkoolprijzen. Beide zijn immers belangrijke grondstoffen voor stroom, dus begrijpelijk dat ook die prijzen wat zijn gestegen. In figuur 4a zien we de steenkoolprijzen settlement voor de jaren 2013 t/m 2015, waar door een staking duidelijk een topprijs zichtbaar is.



Terug naar de wkk is de ‘winst’ echter maar mager. Immers 63 euro voor een megawattuur is leuk, maar niet bij een gasprijs van 28 cent. En voor stroominkoop ligt het niveau absoluut te hoog. Naar leveringsjaar 2014 zou wellicht enige speculatie over een kleine daling van de gasprijs terecht zijn omdat er voldoende tijd is, maar voor 2013 is dat onacceptabel omdat het te kort bij is. Er komt voor de meesten weer een teleurstellend wkk seizoen aan.



 

mogelijke actie tuinder gas

2012

wellicht resterende maanden inkopen als de prijzen terugzakken of als niet anders kan

2013

Bij gasprijs onder 26 cent in delen gaan inkopen, maar kijk een paar dagen aan. Denk aan uw contract!! En 24 lijkt niet meer in de lucht te zitten

 

mogelijke actie tuinder stroom

2012

wellicht OTC verkoop voor 4e kwartaal, actueel APX prijzen volgen

2013

Wellicht OTC verkoop voor 1e en 4e kwartaal in samenhang met gasprijs, en voor 2e en 3e kwartaal kostprijsberekening maken en tactiek afwegen

 

 

 

 




Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rop Petit

energiespecialist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin