Doorgaan naar artikel

Spaanse producenten: laboratoriumresultaten onbetrouwbaar

Op 26 mei werden door lokale autoriteiten in Hamburg komkommers uit Spanje als infectiebronnen van het Ehec-probleem aangewezen.

Voor de autoriteiten van Oostenrijk, Tsjechië, Rusland, Finland en België was dit voldoende om de grenzen geheel te sluiten voor komkommers, en in sommige gevallen ook andere producten uit heel Spanje. De producenten van de besmet verklaarde komkommers hebben echter zware kritiek op de gang van zaken met hun product in Duitsland. Niet alleen blijkt de tracering niet in orde, ook het laboratorium in Hamburg heeft het op een aantal fundamentele punten laten afweten.

Geen contra-expertise mogelijk
De positief bevonden komkommers zijn allemaal afkomstig uit Almería, geëxporteerd door twee bedrijven: veiling Costa de Almería en handselsbedrijf FRUNET uit Malaga. Beide bedrijven hebben ernstige kritiek op de gang van zaken in Duitsland. Men heeft in Hamburg dringend verzocht om een contra-expertise, maar dat is tot dusver onmogelijk gebleken. Er wordt daarom ernstig getwijfeld of het laboratorium wel heeft gehandeld volgens de principes van ‘good laboratory practice’. Ook is onduidelijk of de producten ingeseald in plastic bij het laboratorium zijn aangekomen, zoals verplicht is bij export, of zonder plastic na overpakken.

600 kilo meer tijdens vervoer in Duitsland
De gewraakte partij van Costa de Almería was geproduceerd door drie verschillende tuinders en vanuit Almería naar Keulen gestuurd. Vanuit Keulen is deze partij vervolgens op transport gezet naar Hamburg. Uit de achterhaalde vervoersdocumenten blijkt echter dat in dit tweede transport 600 kilo komkommer meer meereisde dan in het eerste transport. Costa de Almería concludeert hieruit dat niet valt te zeggen of de besmette komkommers werkelijk van hen afkomstig waren.

Geen materiaal beschikbaar
De betreffende partij van FRUNET vertrok uit Spanje op 12 mei en kwam aan op de 15e, nadat het eerste ziektegeval veroorzaakt door E.coli was geconstateerd op de 14e. Pas op de 17e kwamen deze komkommers voor eindconsumenten op de markt. Manager Antonio Lavao heeft, sinds de eerste berichten alle facetten van FRUNET, zowel de kassen, het pakstation en de vervoermiddelen laten controleren op E.coli door een erkend laboratorium. Daarbij werd niets gevonden. Lavao is, gewapend met deze gegevens, des te meer verontwaardigd over het feit dat het laboratorium in Hamburg ‘geen materiaal beschikbaar’ heeft voor een contraexpertise en voelt zich dus op volstrekt oneigelijke gronden zwaar benadeeld.

Bron: Groenten & Fruit Actueel – Auteur: Jan van der Blom

 

Share this

Afbeelding
Jan van der Blom

Hoofd afdeling gewasbescherming Coexphal

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin