Doorgaan naar artikel

‘Werk aan de winkel voor ons als telers’

Het is mijn wens dat we in de tuinbouw met elkaar gaan kijken hoe het beter kan in 2018.

Graag wil ik mij even voorstellen, want dit is mijn eerste column voor Groenten & Fruit. Ik ben Anton van Garderen, en samen met mijn vrouw, zoon en dochter hebben wij een zachtfruitbedrijf in Schalkwijk bij Houten.

We telen rode bessen, bramen en frambozen. Daarnaast hebben we een sorteer- en pakstation en een koelbedrijf, waar we voor telers en voor The Greenery en Naturelle kunnen koelen en sorteren en verpakken. Gelukkig mag ik mijn eerste column in januari schrijven, want rond de feestdagen is het altijd erg druk met sorteren en verpakken van zachtfruit. Afgelopen jaar met goede prijzen aan het eind van het jaar voor de rode bessen, en wat ook erg belangrijk is met weinig uitval, dus een goede kwaliteit.

Goede uitspraken van minister Schouten

Ik was dan ook gelukkig met onze nieuwe minister van landbouw Carola Schouten en het interview met haar in Groenten & Fruit. Daarin gaf ze aan dat ze de positie van de boer en tuinder in de keten wil verbeteren, en dat ze ons gaat helpen met duurzaam produceren. Ook dat ze vindt dat dit alleen lukt als daar een rechtvaardige prijs voor wordt betaald. Als ze erbij zegt dat de boeren en tuinders met duurzaamheidsambities verdwijnen als je niet voor dat duurzame product wilt betalen, dan heeft ze daar gelijk in.

‘Wat we zien, is dat we tegen elkaar worden uitgespeeld’

Gelukkig weer eens goede uitspraken van onze minister. Maar daar zijn we er nog niet mee. Ook voor ons is er werk aan de winkel. Wat we zien, is dat we tegen elkaar worden uitgespeeld. Het wordt tijd om de krachten te bundelen. Woorden als ‘eendracht maakt macht’ zijn vieze woorden geworden. Dat benauwt me, als ik zie wie er allemaal aan de deur kloppen bij de retailer en hoe verdeeld wij zijn. Dat maakt onze positie natuurlijk niet beter.

Dus is het mijn wens dat we met elkaar zullen gaan kijken hoe het beter kan in 2018. Dan houden wij deze minister van landbouw aan haar woord voor een rechtvaardige prijs.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Anton van Garderen

zachtfruitteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin