Doorgaan naar artikel

‘Nieuw fruitseizoen, nieuwe kansen’

Hoewel de zomer nog volop aan de gang is, hebben wij de pluktreinen uit het stof gehaald en zijn de Poolse plukkers gearriveerd.

We zijn er weer klaar voor, wel enkele weken vroeger dan normaal, maar het fruit is rijp! Nieuw seizoen, nieuwe kansen!

Zoals ik het lees en hoor, zullen de fruitprijzen tot recordhoogten oplopen. Iedereen denkt dat de fruittelers dit jaar op een goudmijn zitten. Mijn vrienden zeggen me dat ik vooral niet moet klagen, en dat € 2 voor een kilo Delbare-appels in de supermarkt wel erg hoog is.

Appelprijzen al 10 jaar te laag

Maar je hoort er niemand over dat de appelprijzen eigenlijk al 10 jaar veel te laag zijn. Dat was ideaal voor de supermarkten en de industrie; hun inkoopkosten zijn al die jaren immers extreem laag geweest en wij als producenten werkten veelal onder de kostprijs. Waardoor nu meerdere fruittelers financieel aan de grond zitten. Wij weten dit, maar de consument en de media niet. Toch jammer dat niemand die achtergronden kent of zich erin verdiept.

Niet profiteren van recordprijzen

Daar komt bij dat niet alle fruittelers kunnen profiteren van de ‘tot recordhoogte oplopende prijzen’. Ik heb genoeg boomgaarden gezien waar door de vorst maar 20% appeloogst hangt, van matige kwaliteit. Een regelrechte strop: ik hoop oprecht dat zij dit jaar kunnen overleven.

En als er nu volgens de cijfers 30% minder appels zijn, zullen we volgend jaar weer een recordoogst hebben, met alle (prijs)gevolgen van dien. Een goed jaar hebben we gewoon keihard nodig.

Ander marktmechanisme dan topjaar 1992

Ik moet eerst maar eens zien hoe het gaat lopen. Iedereen maakt de vergelijking met 1992, in dat jaar kregen fruittelers meer guldens dan geoogste kilo’s binnen. Maar destijds werkte het marktmechanisme wél compleet anders en hadden de supermarkten minder macht. Als de appels en peren nu te duur zijn, bieden de supers gewoon ander fruit aan.

En wat gebeurt er als het zuidelijk halfrond een goed volume krijgt? Dan wordt onze markt in februari weer overspoeld met importfruit. Ik wil niet doemdenken, maar juist reëel blijven en me niet rijk rekenen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin