Doorgaan naar artikel

‘Aardbei vanaf eind november onder led’

Woensdag 20 september was Jack Hereijgers in Rijsbergen nog stellingaardbeien aan het plukken. Hij verwachtte er nog 1 tot 2 weken werk aan te hebben.

Jack Hereijgers op woensdag 20 september: “Dat hebben we te danken aan de royale productiespreiding. We zien dat trouwens in alle teelten terug. Het aantal aardbeien is echter niets te hoog.”

De prijzen zijn hem tegengevallen. Vorige week was de prijs goed, maar verder waren de prijzen voor de aardbeien op stellingen slecht. Naar de reden is het gissen. “Mogelijk hangt dat samen met de relatief hoge prijs voor vollegrondaardbeien in juli. Wellicht was dat voor supermarkten een reden aardbeien te vervangen door ander fruit. Er is ook veel ander fruit op de markt, dat kan ook een rol spelen.”

Spreiding in de pluk

De hoofdmoot van de pluk ligt nu bij de tunnelteelt in een planting van 17 juli. De oogst kwam hier begin september op gang. “Zit het weer mee, dan plukken we tot half oktober. Ook in deze teelt zien we de ruime spreiding in de pluk.” Hereijgers verwacht overigens niet dat alle vruchten ook geplukt kunnen worden, gezien de huidige temperaturen. Zo warm als het een jaar geleden was, zo laag is die dit jaar in september. Dat gaat echter niet ten koste van de totale productie, is de verwachting, omdat de vruchten goed kunnen uitgroeien.

Achter in de pluk

De doorteelten onder glas zijn in drie weken geplant. De vroegste planting ging van 7 tot 10 augustus op de goten, de tweede planting volgde rond 18 augustus en de derde rond 23 augustus. “Dat wijkt niet af van vorig jaar, maar ik weet nu al dat we de laatste planting dit jaar niet helemaal zullen plukken”, zegt Hereijgers.

“In vergelijking met vorig jaar denk ik dat we nu al 3 weken achterlopen; ten opzichte van het langjarig gemiddelde lopen we iets achter. De stand is wel goed, de planten groeien sterk, en ze zijn erg gezond. Om het gewas actief te houden, houden we nu onder alle 3 de doorteelten in de ochtend gedurende 3 à 4 uur een minimumbuis. Als het kouder wordt, gaan we in de laatste planting wel wat meer temperatuur inbrengen.”

Voldoende aardbeien

Op basis van het huidige groeipatroon rekent Hereijgers er vooralsnog op dat er in november en december voldoende aardbeien zullen zijn, maar dat het aanbod de komende 2 weken (weken 39 en 40) juist niet al te ruim zal zijn. Vorig jaar was het precies andersom, met schaarste in november en december.

Wel valt op dat de bloemtakken aan de korte kant zijn. “We zijn nu bezig met het doorhalen van de trossen in de planting van 18 augustus. De eerste tros kun je pakken, de tweede en derde komen daar echt een stuk achteraan.”

Omschakeling naar generatief

Bij de plantenopkweek is een deel van de Sonata die op 7 juli op het trayveld werd gezet vanaf 3 augustus verduisterd om de omschakeling van vegetatief naar generatief te vervroegen. Het is de bedoeling deze planten eind november in een kas met ledlampen te brengen. Uit bloemonderzoek is al duidelijk geworden dat de omschakeling zich op 21 augustus aandiende. “Ik had verwacht dat dat iets eerder gebeurd zou zijn”, aldus Hereijgers daarover.

De trayplanten in de normale opkweek moeten nog onderzocht worden, maar op het oog is al wel duidelijk dat die planten begin september zijn overgegaan. “Dat is dan zowat een week eerder dan vorig jaar.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jack Hereijgers

aardbeiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin