Doorgaan naar artikel

‘We stoppen met vollegrondsaardbeien’

Jack Hereijgers in Rijsbergen startte vorige week dinsdag met het snijden van hangend stek van moederplanten die half mei in de kas werden gezet.

De planten zijn voorgetrokken op het trayveld en werden tijdens nachtvorsten half april afgedekt. “De eerste stekproductie ziet er goed uit. Er hangen erg veel mooie, frisse stekken aan. Nu is het juiste moment om ze te oogsten. We snijden ze allemaal tegelijk, alleen de fijne exemplaren laten we vallen, want we hebben voldoende materiaal. Dat is precies andersom dan vorig jaar, toen was er schaarste. Eind volgende week zijn we klaar met het stekken”, aldus Hereijgers op 13 juli.

Goede vooruitzichten

De moederplanten gaan daarna meteen de kas uit, in afwachting van een doorteelt. De stekken gaan voor het steken altijd één nacht in de koelcel, om ze goed op spanning te krijgen. Midden vorige week werd met het steken begonnen, ‘om proef te draaien’. “Het is nu eigenlijk te koud, vind ik. Het moet 25 tot 30 graden zijn, dan slaan de planten vlot aan. Wat dat betreft zijn de vooruitzichten voor volgende week perfect.” De trayplanten zijn voor eigen gebruik, een deel van de stekken is voor de verkoop.

Weinig bloemtakken

De aan de stekopkweek voorafgaande verse teelt met Sonata viel Hereijgers wat tegen, met name door het lage aantal bloemtakken per plant. De vruchtkwaliteit was goed. De doorteelten gaven een beter resultaat. “Die gaven vruchten van goede kwaliteit en een goede productie. Al met al is het voor de doorteelt een redelijk voorjaar geweest.”

Gekoelde teelten

De productie moet in deze periode komen van vier plantingen met gekoelde teelten. De twee vroegste plantingen waren door het warme tien dagen eerder afgeoogst dan gepland. “De derde planting kwam al vijfeneenhalve week na het planten in productie, daar zitten we nu in. De prijzen zijn nu goed, maar met die warmte was het slecht, met veel kleintjes. Het laatste perceel zal rond 10 augustus af zijn.”
Dan volgen de stellingen weer. “In het voorjaar was deze teelt ‘redelijk goed’, met een deel zijn we tot 1 juli doorgegaan.” Deze planting is na de laatste pluk direct vervangen door op het trayveld voorgetrokken planten voor de productie vanaf eind juli. De eerste folietunnel wordt vanaf 17 juli geplant, voor de pluk eind augustus/begin september.

Te groot risico

Terug naar de (gekoelde) teelten in de vollegrond: zoals het er nu voorstaat, hebben deze buitenteelten wat Hereijgers betreft hun langste tijd gehad. “We hebben veertig jaar buiten aardbeien gehad, maar het prijsverschil tussen vollegrond en beschermde teelt wordt simpelweg te groot. Vollegrondsaardbeien worden nog behoorlijk betaald als er schaarste is, maar het risico is te groot, vind ik.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jack Hereijgers

aardbeiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin