Doorgaan naar artikel

‘Het is een waardeloos voorjaar’

Over het weer kan fruitteler Jacco Merkens in Werkhoven kort zijn: “Het is een waardeloos voorjaar”.

Het is al weken erg koud en vaak ook erg donker. En net als fruitteler Merkens mest wil gaan uitrijden, regent het een hele dag, zoals op 2 mei het geval was. De teler uit Werkhoven moest tot vorige week maar liefst vijf nachten beregenen tegen nachtvorst: twee nachten in week 17 en drie nachten in de week daarvoor. “Daar waren een paar nachten bij van net wel nachtvorst of net niet. We zijn er heel druk mee geweest. Er was zelfs een nacht dat we al om 11 uur ’s avonds moesten beginnen.”

Zwarte peren

Aan de buitenkant van een bio-perceel ziet hij ondanks dat heel wat zwarte peren. “Ik ben benieuwd hoe dat uitpakt, want in de bioteelt kun je niet een paar pillen gibberelline spuiten om ze er toch aan te houden. Maar als het koud is, maakt de boom al van zichzelf gibberellinen aan, dus ik denk dat het wel goedkomt, ook al blijft het nu even spannend.”

In de gangbare teelt ziet het er niet goed uit voor zijn Sweet Sensation. “Nu kun je al zien dat het niet veel gaat worden. Het is altijd al een lastig ras om de peren eraan te krijgen. Misschien komt het doordat het blad wat roder is met daardoor mogelijk een mindere fotosynthese.”

Bioteelt op apart blok

De bioteelt van Merkens ligt op een apart blok van 6 hectare. “Daar kunnen we oefenen. Het is een heel andere discipline. En als we dat onder de duim krijgen, schakelen we misschien wel helemaal over. Je hebt meer onkruid, iets kleinere vruchten en wat minder gave vruchten. Als je altijd hebt gestreefd naar perfectie, moet je daar wel tegen kunnen. Je bent nog meer afhankelijk van wat de natuur ons geeft. Qua bemesting mag je alleen organische of dierlijke mest gebruiken, maar dat deden we al jaren.”

Zwavel spuiten tegen ascosporen

Toen het in de eerste dagen van mei regende en de temperatuur iets toenam, werden veel ascosporen uitgestoten. “Het is van belang dan zwavel te spuiten. In de gangbare teelt bescherm je het blad, maar omdat dat in bio niet kan vang je de sporen in de lucht met een zwavelbespuiting. Stopspray noemen we dat. Op de computer kun je zien op welke percelen er een flinke uitstoot is en dan moet je er meteen bij zijn. Als je deze mist, ben je voor het hele jaar klaar.”

“In de gangbare teelt kun je gewoon zeggen: ‘laat maar komen’. Daar spuit je een keer preventief en 24 uur na een infectie kun je ze terugpakken.”

Merkens heeft net de laatste cel peren verkocht. Daarmee lijkt het jaar goed af te sluiten. “De start was teleurstellend, maar in januari kwam de omslag met een stijging van 15 tot 20 cent en dat is steeds gebleven. Nu stijgt de prijs iets en dat compenseert mooi de lichte toename in uitval vanwege de langere bewaring.”

Auteur: Theo Brakeboer

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin