Doorgaan naar artikel

‘FF1602, Arabella en Price zijn allemaal nieuw’

Aardbeienkwekerij ‘De IJzerloop’. Zo heet het teeltbedrijf van Jan van Meer in Breda. De naam hoort bij een beek die bij het bedrijf ontspringt en eindigt in rivier de Bijloop, wat verderop.

De naam ‘IJzerloop’ sluit goed aan op de situatie ter plekke, aldus Van Meer. De eerste aannemer die de watergang indertijd moest aanleggen, ging op de fles vanwege de onverwachte moeilijkheden met het graafwerk. Oorzaak waren de grote brokken ijzererts in de bodem. “Als je verder dan ploegdiepte in de grond aan het rommelen bent, kom je dat materiaal ook volop tegen.” En zoals te verwachten zit er ook veel ijzer in het grondwater. Voordat dat gebruikt kan worden voor beregening en dergelijke, is ontijzeren altijd noodzaak.

Elsanta en FF1602

Van Meer heeft het vocht nodig voor teelten in de vollegrond. Dit jaar start hij de helft van zijn vroege areaal met gekoelde Elsanta wachtbedplanten en voor de andere helft met het nieuwe ras FF1602 van Fresh Forward, eveneens met wachtbedplanten. Ze staan op ruggen met zwarte folie, overkapt met tunnels. FF1602 zou wat vroeger zijn dan Elsanta, dat is gunstig voor de arbeidsplanning. Om die vroegheid nog een handje te helpen, werd gestart met het planten en ondertunnelen van FF1602. Daarna kwam Elsanta aan de beurt. Op het moment van de eerste bloei (5 april) lijkt die gewenste vroegheid er nog niet in te zitten.

De zomerteelt is met het ras Jive, de eerste planting met dit ras staat ook nog in tunnels op ruggen met zwart folie. Voor de daarna volgende onbedekte buitenteelten wordt witte rugfolie gebruikt. De eerste buitenteelt ging rond 1 april de grond in. Voor de teelten in het najaar wordt ook het ras Jive gebruikt, dan weer in tunnels.

Andere rassenvolgorde

De geschetste rassenvolgorde is anders dan voorheen, toen met Sonata voor de vroegste teelten, gevolgd door Elsanta. “Met Sonata ben ik rigoureus gestopt, dat ras is me de laatste jaren niet goed meer bevallen door de tegenvallende producties. Met Jive werken we nu voor het vierde seizoen; vorig jaar was dat al de helft van het areaal met nog de helft Elsanta. Dit jaar hebben we Elsanta dus nog alleen in tunnels in het voorjaar.”

Arabella en Price

Anders dan anders is ook de anderhalve hectare met doordragers van de rassen Arabella en Price, op verzoek van afnemers. Arabella is een echte smaakaardbei, Price zou wat productiever dan Arabella zijn. De beslissing om met deze doordragers aan de gang te gaan, hing samen met afleverproblemen bij enkele plantenkwekers. “Ik heb dit jaar nogal wat afzeggingen gekregen, omdat er te weinig planten beschikbaar waren. In samenspraak met The Greenery is geregeld dat voor een deel op te vangen met doordragers: met het ras Arabella op hun verzoek, aangevuld met Price. Ik zag die Price toen ik bij de plantenkweker ging kijken, ik wil die ook proberen. Beide doordragers komen -eveneens op ruggen- vanwege hun warmteminnende eigenschap op zwarte folie te staan.”

Doordragers voor augustus

De doordragers moeten eind april geplant worden, voor de oogst in de loop van augustus. “Daar willen we op sturen, door de planten weg te zetten als wachtbedplanten. Normaliter zou je de eerst oogstgolf ook meenemen, maar dat is slechts ten dele de bedoeling. Als de planten dan nog niet sterk genoeg zijn, verwijderen we de eerste bloemen, om een gewas te krijgen met flink wat body, gericht op een maximale tweede oogstgolf, in augustus dus. Dat is de theorie. We gaan eraan werken om er dat in de praktijk ook uit te krijgen. Klaas de Jager (The Greenery), Harrie Pijnenburg (Delphy) en Johan van de logt (HortiNova) kijken mee.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan van Meer

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin