Doorgaan naar artikel

‘Asielzoekers werkervaring laten opdoen is biologische gedachte’

Fruitteler Jacco Merkens laat in samenspraak met de gemeente asielzoekers werkervaring opdoen op zijn bedrijf. “Beter dan uren tv-kijken naar het Syrische journaal met alleen maar ellende.”

Hardfruitteler Jacco Merkens uit Werkhoven komt pas kijken als biologische teler. Hij kan voor preventieve maatregelen tegen de op de loer liggende ziekten en plagen dus wel wat extra handejes gebruiken.

“We zijn het blad en het snoeihout aan het wegharken om schimmeldruk te voorkomen. We versnipperen het op de grasbaan, zodat alles sneller verteert. Je kunt ook kalkstikstof strooien om de vertering te bespoedigen, maar ik weet niet of we dat mogen gebruiken.”

Blad en snoeiafval wegharken om schimmeldruk te voorkomen kan machinaal. Voor asielzoekers is het een welkome afwisseling op thuis zitten. - Foto: Groenten&Fruit

Blad en snoeiafval wegharken om schimmeldruk te voorkomen kan machinaal. Voor asielzoekers is het een welkome afwisseling op thuis zitten. – Foto: Groenten&Fruit

Het harken zou ook machinaal kunnen, maar Merkens werkt samen met de gemeente om asielzoekers zoveel mogelijk in te zetten. “Daarmee kunnen ze werkervaring opdoen en dat vind ik een goede biologische gedachte. Bovendien is dit heel goed voor hun taalontwikkeling én ze zijn in de natuur bezig. Dat is goed voor hun gezondheid en het is ook veel beter dan uren tv-kijken naar het Syrische journaal met alleen maar ellende.”

Vrijstelling Raptol tegen appelbloesemkever

Het middel Raptol heeft in de biologische fruitteelt een vrijstelling gekregen voor de periode van 1 maart tot 15 april. Er wordt namelijk veel schade verwacht door de appelbloesemkever omdat er daarvan in 2016 veel van werden gevonden.

Merkens weet niet of hij dit middel gaat toepassen. “Dit wordt mijn eerste jaar als biologisch teler en gebruik van bestrijdingsmiddelen in deze teeltwijze is voor mij dus helemaal nieuw. Daar heb ik adviseurs voor om me daarbij te helpen.”

Biologisch fruit uit Italië

Merkens is teleurgesteld dat een supermarktketen heeft besloten biologisch fruit voortaan uit Italië te halen, omdat die beter van smaak zou zijn. Hij vermoedt een andere reden. “De gangbare fruittelers hebben met NFO brainstormsessies gehouden over hoe de Nederlandse fruitteelt kan voortbestaan. Bundeling van afzet zou de redding van de teelt kunnen zijn. Je ziet nu in de Bio wat de supers dan doen: de Nederlandse teelt buitenspel zetten. Daarmee denken ze dat de prijs weer verder naar beneden gaat. Dat is niet echt een biologische gedachte en dus gooien ze het maar op smaak. Ze zouden ook Italiaans en Nederlands biofruit naast elkaar kunnen aanbieden en de consument laten kiezen. Wij doen ons best, maar de supermarkt schopt ons op deze manier weer onderuit. Eigenlijk zouden natuurorganisaties hier moeten ingrijpen.”

Auteur: Theo Brakeboer

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin