Doorgaan naar artikel

‘Overal telescoopberegening, ook voor groenbemesters’

Ruud Elst was vorige week vooral bezig met onderhoudsklussen, zoals het verversen van de olie in zijn trekkers. “Volgende week moeten we nog wat telescoopberegening aanleggen.”

Hij probeert dat nu te doen, want in het voorjaar heeft hij werk zat, dan komt het er niet meer van. Voor het leggen van de buizen moet het weer wel een beetje meewerken. “Vanaf zaterdag (28 januari) wordt dooi voorspeld. Gaat het dan niet regenen, dan gaan we aan de gang. Nu (24 januari) is het ook droog, maar te koud. Om die buizen goed te kunnen lijmen, moet het wel een graad of 10 zijn.”

Groenbemesters beregenen

Elst heeft de laatste jaren al veel telescoopberegening aangelegd. “Dat doen we natuurlijk alleen op eigen grond, maar je hebt er veel gemak van; het ligt altijd goed, er kan geen vuil in komen en je hebt zonder veel inspanning altijd water bij de hand. Met gewone buizen kun je in aardbeien goed uit de voeten, maar als je eenmaal een vaste installatie hebt, gebruik je die in de groenbemesters; met buizen ga je dan niet sjouwen. Maar als je in zo’n gewas wél kunt beregenen, dan groeit het beter, en nadien kun je de grond vochtig bewerken. Groenbemesters kunnen zoveel grond uit de grond trekken, dat het er onderhand zo droog wordt als in een asbak.”

Kunststof sproeiers

De telescopen liggen op 15 meter in verband, met de buizen op 70 centimeter diepte. De telescopen komen 20 centimeter boven de grond uit. Daar komt dan nog 10 centimeter van de sproeiers bij. “Je ziet ze dan wel staan, maar ze zijn nog nooit gejat. Gelukkig niet. We hebben wel wat maatregelen genomen: voor de percelen verder van huis gebruiken we alleen kunststof sproeiers. In vergelijking met messing sproeiers is het sproeibeeld zowat gelijk. Je moet er alleen wat voorzichtiger mee omspringen, ze zijn wel kwetsbaarder.”

Beregenen gaat met bronwater, ontijzeren hoeft niet. “Al zou er wat ijzer in zitten, dan is dat niet meteen een probleem. Al onze vollegrondsaardbeien staan op ruggen. We beregenen die hoogstens tot begin bloei, daarna gaan we verder met T-tape. Vanwege de kans op ziekten en omdat ik bang ben dat met beregenen de bloemen beschadigen.”

Voortrekken op trayveld

In week 5 komt het personeel weer terug van vakantie. “De planten (ras Elsanta) die nu nog onder afdekking tegen de vorst op het trayveld staan, zetten we dan in een ‘Van de Heuvelserre’. Ze komen van een doorteelt op stellingen. We gaan dat gewas meteen licht stoken, zodat het direct aan de gang gaat.” Na deze teelt komen er doordragers in de kas van de rassen Arabelle en Thriumph. “Die planten worden eerst op het trayveld voorgetrokken. Hoe ik dat moet aanpakken, is nog even de vraag. Vorig jaar hadden we A-planten, deze keer zijn het trayplanten. Ik denk dat de eerste bloem er niet uit hoeft; dat zou betekenen dat we pas rond 1 mei moeten beginnen met planten.”

Half februari gaan het Fresh Forwardras FF 1602 op stellingen met vier rijen onder een dichte kap. Dat gebeurt ook met trayplanten die Elst zelf heeft opgekweekt. Deze teelt maakt daarna plaats voor doordragers.

Auteur Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ruud Elst

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin