Doorgaan naar artikel

Inspringen op gezonde voeding voor de zorg

Krijgen we als agrarische sector een rol of functie in de gezondheidszorg via gezonde voeding?

Een goede gezondheidszorg wordt hoog gewaardeerd en er gaat enorm veel geld in om. Om deze zorg toekomstbestendig en betaalbaar te houden moeten we alle zeilen bijzetten en scherp aan de wind zeilen. In dit kader is ook ‘gezonde voeding’ een actueel thema aan het worden. Wetenschappers gaan al zover dat ze nadenken over gepersonaliseerde voeding, dus voeding die het best past bij ieders DNA-profiel.

Krijgen we als agrarische sector dan toch een rol of functie in de gezondheidszorg?

Nauwelijks gezondheidsclaims

Als mede-initiatiefnemer aan het onderzoek naar de gezondheidsaspecten van blauwe bessen spreekt me dat natuurlijk aan, maar gelijktijdig komen er ook vragen. Welke rol gaan de primaire sector, producenten of branches spelen in deze innovatieve ontwikkeling? Waarom zijn er nog niet of nauwelijks gezondheids- of voedingsclaims beschikbaar over gezonde voeding? Natuurlijk, het consumeren van groenten en fruit is gezond, dit is algemeen bekend. Maar dat is toch onvoldoende basis voor een persoonlijk voedingsadvies. Ergens moet er al meer over voeding bekend zijn, of onderzocht worden.

Voor mij staat vast: de trein is vertrokken en zolang het nog kan, moet de agrarische sector er snel opspringen. Wat een kans om de gezondheidszorg te kunnen bedienen met gezonde voeding, dit ten koste van een stukje chemie.

Kansrijk verdienmodel

Verbeteren van de preventieve gezondheid van mensen, waardoor minder achteraf gerepareerd hoeft te worden. Het verdienmodel van gezonde voeding als bijdrage in de gezondheidszorg is kansrijker voor de agrarische sector, dan gokken op betere tijden als gevolg van de toename van de wereldbevolking. Trouwens, het ene hoeft het andere ook niet uit te sluiten!

Share this

Afbeelding
Theo Douven

blauwebessenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin