Doorgaan naar artikel

‘Dit is het tweede jaar dat de verwerking zonder verlet doorgaat’

Bij Westende Fruitteelt BV in Fijnaart begon op 6 september de oogst van Conference. Daar ging wel een paar weken van voorbereiding aan vooraf, vertelt bedrijfsleider Eddy den Dunnen.

De onderkomens voor 150 mensen moesten worden geregeld en nog eens 50 zitten op een camping. “Met los personeel erbij zijn we op dit moment met zo’n 350 man.”

Op het thuisperceel van 45 hectare wordt geplukt met trekkertjes met vijf karren. “Die zijn dubbel bezet, wat wil zeggen dat als de een onderweg is naar de koelcel ze de andere ter beschikking hebben.”

Trapje en emmer

Op de ‘buitenpercelen’ zijn eerder al kuubskisten gezet. Daar wordt geplukt met trapje en een emmer. Met twee tot drie hefmasten en een shovel worden volle kisten geladen en met vier grote wagens naar huis gereden. Daar worden ze deels meteen gesorteerd en een deel gaat direct weg voor consumptie. “De oude peren waren op en we schakelden meteen over op de nieuwe. De sorteerinstallatie heeft nog geen uur stilgestaan. Dit is het tweede jaar dat de verwerking zonder verlet doorgaat.”

“We koelen de peren tot 0 graden en na iedere koelactie gaat de bevochtiger meteen aan. Een peer kan tijdens het koelen veel vocht verliezen en dat kost je veel kilo’s. Of je krijgt slappe koppen en dat is nog veel erger; dan zijn ze voor de industrie.”

80 hectare in twee weken

Den Dunnen hoopt de 80 hectare Conference er in twee weken af te hebben, met werkdagen van 10 uur, “en zaterdags een uur of zes.” Daarna gaat een deel van de plukkers weg en gaat de oogst over op Comice, Lucas en Sweet Sensation. Ook die gaan de bewaring in.

Pas over een week of vijf / zes oogst WFBV Dazzling Gold. “Die kun je jaarrond bewaren, maar dat zal waarschijnlijk korter zijn, want we hebben hem residuvrij geteeld. We hopen hem daardoor makkelijker te kunnen afzetten. Het is een keukenpeer die je kunt bakken of stoven, maar het is ook een handpeer. Hij heeft zijn uiterlijk niet mee, want hij is bruin, maar we hopen dat hij met residuvrij toch aantrekkelijk is.”

“De afzet verloopt goed, maar er is geen prijs, Dat is het rare ervan. We blijven zoeken naar nieuwe markten. Alleen Comice levert een wat betere prijs omdat daar wat minder van is.”

THEO BRAKEBOER

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin