Doorgaan naar artikel

‘Prijsvorming? Er is helemaal geen prijs’

De slechte prijsvorming van fruit stemt Jacco Merkens in Werkhoven niet vrolijk. “Prijsvorming? Er ís helemaal geen prijs.” Door slecht weer zijn er hier en daar oogsten verloren gegaan, maar dat zal weinig invloed hebben op de prijs, verwacht hij. “Vorig jaar was er ook een paar miljoen kilo verhageld. Je hoort hele verhalen over wat er allemaal verloren is gegaan, maar uiteindelijk valt dat altijd weer tegen in de prijsvorming. Als ik om me heen kijk en zie wat er allemaal hangt… Natuurlijk is er in Oostenrijk 200 hectare met hagelnet ingestort. Vreselijk, maar wat is dat nou Europees gezien? Polen gaat in productie van 2,5 naar 4 miljard kilo fruit, terwijl er in Oostenrijk een paar miljoen kilo is verhageld”, aldus Merkens vorige week.

Door de aanhoudende Russische boycot zijn zijn verwachtingen zeker niet hoog gespannen. “De politiek zou daar wat aan moeten doen, maar denk jij dat die met de tuinbouw in zijn maag zit?”

Greenpeace chanteert

Acties van Greenpeace maken Merkens er niet vrolijker op. “Wij zijn hartstikke goed bezig met het label Nature’s Choice en Global GAP. Op mijn fruit vind je een of twee residuen. Ik daag je uit om van buitenlandse partijen zulke lage waarden te vinden.”

“Toch chanteert Greenpeace de Jumbo dat alle fruit in vijf jaar Milieukeur of bio moet zijn. Dat is mijn grootste zorg, de eisen worden steeds hoger. Nu moet je beregeningswater monitoren. Dat kost €250 per meetpunt. Met vier meetpunten ben ik weer €1.000 armer. Er komt niets bij, er gaat alleen maar af.”

“Nu al wordt er door collega’s fruit op het hout verkocht voor 25 cent. Graag meteen afrekenen, omdat de teler niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Ik kan er zo vier aanwijzen die gaan afbouwen.”

Niets over fruit

Merkens heeft dan nog de mazzel dat hij naast fruitteelt ook een loonbedrijf heeft en een grondhandel. “We hebben ook nog een varkenstak, maar die is ook niet heel best.”

“Momenteel wordt Golden na de bewaring verkocht voor 20 cent. Daar moeten het koelen, 14 cent per kilo, en de plukkosten, 10 cent per kilo, nog vanaf, dus je teert vier cent per kilo in. En dan heb ik het nog niet over aflossen, de kosten voor snoeien, dunnen, gewasbescherming en noem maar op. Er moet heel veel geld bij. Psychisch is dat heel zwaar.”

“Met mijn vier bedrijfstakken heb ik afgelopen jaar 20 controles gehad. Vijf keer per jaar wordt je gecontroleerd; zal alles wel in orde zijn? Ook dat is zwaar.” Het stoort Merkens dat wanneer het eens een jaartje slecht gaat in de melkveehouderij, de media ermee vol staan. “Maar over fruit niets!”

Rondje door de boomgaard

Het hardfruit heeft bij Merkens netjes geruid, waardoor hij in week 30 alleen nog maar wat met de hand hoefde na te dunnen.  “In een kwaliteitsrondje halen we een scheefje en een kromme eruit. Die gingen in het verleden nog wel naar Rusland, maar nu is er geen bestemming meer voor. Dan kun je ze maar beter weghalen, dan dat je ze straks na het plukken moet weggooien. Eigenlijk hangen er net een paar te weinig, maar doordat de maat wat grover is, komen we toch aan de kilo’s. De kwaliteit is super!”

In week 30 was Merkens aan het watergeven. “Nu de bomen begin juli zijn afgesloten, wil je toch genoeg vocht voor de uitgroei van het fruit. Waar nodig gaan meststoffen mee. Jonagold, Goudreinet en ook Comice zijn hartstikke grof, dus die hoeven niets, maar Conference en Redlove kunnen nog wel wat gebruiken.”

Door het natte voorjaar zijn veel rijpaden kapotgereden. Die is hij nu aan het egaliseren. “Eerst volschuiven en dan rotoreggen. Vanonder de boom schuif je al heel wat gras naar het rijpad. Als je na het rotoreggen meteen licht beregend gaat het gras weer groeien. Gras opnieuw inzaaien kost ook weer geld.”

AUTEUR THEO BRAKEBOER

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin