Doorgaan naar artikel

‘Pestalotiopsis, daar maak ik me zorgen over’

De pluk van de twee doorteelten – geplant op 8 en 17 augustus – loopt op zijn eind, aldus Sjaak Hereijgers uit Zundert op donderdag 18 mei.

De voorjaarsteelt met verse Sonataplanten was al een week eerder geruimd, deze afdeling stond na een ontsmetting al weer vol met hangend stek voor de vermeerdering. De stekplanten waren na voortrekken op het trayveld op 14 mei naar binnen gebracht. “Dat is iets vroeger dan normaal, maar die Sonata was zowat afgeoogst, met slechte prijzen. We hebben niet meer gewacht, en de teelt direct gewisseld.”

Voor het eerst Pestalotiopsis

De teelt met Sonata is heel behoorlijk uitgepakt, maar wel met 6 à 7 procent uitval. De reden was vermoedelijk Pestalotiopsis. “Dat was voor het eerst, en met zo veel verlies. ‘Dat moet je accepteren’ zeggen sommigen, maar dat vind ik moeilijk. En ik maak me zorgen over deze nieuwe aantasting, door het ontbreken van een afdoende aanpak om problemen te vermijden.”

Matig saldo doorteelt

De pluk in de doorteelt startte rond 7 à 8 april, dat is vergelijkbaar met het begin van de oogst in andere jaren. “De productie en de prijs waren tot 10 mei goed, daarna heeft het warme weer rond Hemelvaartsdag veel kilo’s en grofheid gekost: vooral de hoge nachttemperatuur was nadelig. Dit oogstverloop gaat er waarschijnlijk voor zorgen dat het saldo voor de doorteelt matig zal zijn. Tevoren, tijdens die koude periode hebben we tot 25 april nog flink doorgestookt. Misschien zijn we daar ook even te lang mee doorgegaan.”

Koude doorteelten

Eind vorige week (21/5) is ook de eerste doorteelt van 8/8 uitgewisseld tegen een opkweek met hangend stek. De tweede doorteelt van 17/8 heeft wat meer spreiding, deze wordt waarschijnlijk eind deze week (25/5) beëindigd. “Dat is wel vroeger dan gedacht.”

De koude doorteelten in tunnel en kas, zijn ook volop in productie. Ze waren al met een korte tros uit de winter gekomen. Die tros schoot door, waarna de warme nachten de planten er zeker niet sterker op maakten. “Het plukken ging ook moeilijk. Dat is nu weer veel beter. Blijft het weer normaal, dan denk ik dat we door gaan tot 10 juni.”

Teelt op stellingen

Het bedrijf heeft op twee locaties ook stellingteelten. Op de ene locatie ligt een doorteelt die met korte trossen de winter uit kwam. “Daar gaan we tussen 5 en 10 juni starten met plukken, dat is laat.” Deze stellingen hebben een kap per rij. Op de andere locatie is gekozen voor vier rijen per kap, deze stellingen zijn vorig jaar gezet. “Met regen blijf je ook zelf altijd droog, en het is wat gemakkelijker om er de warmte vast te houden.” Hier ligt een verse teelt met A+Planten, voor de pluk vanaf circa 25 juni. Ernaast ligt een tweede perceel, hier wordt gewerkt aan een uitbreiding van de oppervlakte stellingen, eveneens met 4 rijen per kap. Daar moeten op 20 à 25 juni Elsanta trayplanten op voor een najaarsteelt.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin