Doorgaan naar artikel

‘Eens een keer aan de beurt met kostprijs-plus’

Al zijn Elstar heeft Jacco Merkens in Werkhoven inmiddels afgezet. Nu zijn de peren aan de beurt. De oogst daarvan duurde net iets te lang, waardoor hij de peren van de laatste drie oogstdagen al de eerste week van december moest ruimen. Maar de rest is van prima kwaliteit.

“Men zegt dat in België al vroeg veel Conference wordt geruimd, vanwege de slechte bewaarkwaliteit. Als dat achter de rug is, gaat de prijs hopelijk omhoog en wie weet zijn wij eens een keer aan de beurt met een kostprijs-plus.”

Er wordt gezegd dat de prijs dit seizoen al redelijk is, maar dan vergelijkt men het met verleden jaar. Als je alle kosten rekent, zit je nog onder de kostprijs. Ver daaronder zelfs. Alleen als je je eigen arbeid niet meerekent en je hebt alles afbetaald, ja dan kun je ze misschien ervoor telen. Maar als je eerlijk rekent kom je op een kostprijs van zeker 59 cent – inclusief koelen en sorteren voor alle maten bij 55 ton per hectare – en daar zitten we nog lang niet aan.”

‘Als je eerlijk rekent kom je op een kostprijs van zeker 59 cent, en daar zitten we nog lang niet aan’

Inmiddels is hij ook aan het snoeien. Zijn Red Love-appels staan in een spilvorm en dit jaar heeft hij voor het eerst de de toppen hierin gesnoeid met een mechanische kopsnoeier. “Het resultaat ziet er goed uit. Volgend seizoen zullen we zien hoe de ontwikkeling van de kop zal zijn.”

Met de aanplant dit jaar van nog extra Red Love is het areaal nu 20 hectare en een productie van 100 ton, inclusief vier telers die voor hem telen. “Er is meer vraag dan productie, maar nu stoppen we even met planten.”

Suikergehalte Red Love-appel

“Red Love is net zo productief als andere appelsoorten, maar omdat het suikergehalte in de appel hoog genoeg moet zijn, moet je veel dunnen. Daarmee zit je in het spanningsveld van de goede maat telen en een goed suikergehalte. Dat is een hele uitdaging.”

“Red Love blijft iets langer in de bewaring, maar in principe zijn ze met kerst weg. Bewaar je hem langer, dan krijgt hij de neiging een bruin laagje te maken onder de schil.”

Perceel Conference gerooid

Van Conference heeft hij een perceel gerooid. Die gaat hij gebruiken voor ‘andere activiteiten’. “Conference heeft naar mijn mening zijn beste tijd gehad. Dan moet je de stappen zetten die daarbij horen.”

Vanwege de slechte prijzen heeft hij besloten ook een deel biologisch te telen, maar of dat het antwoord is? Daar heeft hij zijn twijfels over. “Je kunt het aanbod in bio heel weinig sturen. Zijn er nog een paar telers die hierop overstappen, dan is er al snel overaanbod.”

Door Theo Brakeboer

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin