Doorgaan naar artikel

‘Uiteenlopende prijzen voor vergelijkbare kwaliteiten aardbei’

De enige aardbeien die Willem-Jan Peeters in Gilze Rijen in deze periode in zijn hand heeft, zijn de exemplaren in zijn eigen groentewinkel. Zelfs dat is niet zeker, want het product moet voor de klanten wel betaalbaar zijn.

“We verkopen alleen Hollandse aardbeien, die we betrekken van een grossier. Hij koopt ze bij verschillende telers, tegen prijzen die sterk uiteen kunnen lopen, terwijl die partijen kwalitatief gezien amper of niet voor elkaar onderdoen. Deze week kocht ik aardbeien in voor 3 euro per pond, dat is nog te doen, maar ze zijn ook wel 5 euro geweest. Dan haken klanten af. Het valt me ook op dat de aardbeien uit eigen land nu vaak erg zacht zijn. Daar kun je volgens mij niet erg ver mee reizen.”

Planten in rust

In de week rond Sinterklaas pakte Peeters zijn wachtbedplanten in. “Het was toen wel nat, maar het ging goed. De planten waren, ondanks het warme weer, behoorlijk in rust. Dat viel me niet tegen. Ze liggen in de koeling bij ’t Lam in Veen, daar liggen ze goed.”

De eigen teeltactiviteiten starten weer in maart, met het inwerken van wat er nog over is van de teelt van Afrikaantjes. Daar is het afgelopen najaar niets meer aan gedaan.

Bescherming wel nodig

De planting van augustus – daar komen tunnels op – ligt onder vliesdoek, tegen de vorst. “Die hebben we in december al gelegd, ik had toen nog personeel op het bedrijf. Met het relatief warme weer tot vorige week zou je denken dat doek leggen onderhand niet meer nodig is, maar uiteindelijk gaat er geen winter voorbij of zo’n bescherming is altijd wel een paar dagen nodig.” De folie gaat half februari over de tunnelbogen.

Jaar vergist?

Terugblikkend op 2015: “We hebben ook asperges, daarover hoor je me niet klagen, die hebben wel wat opgebracht, maar de aardbeien… Een collega vertelde me dat 2015 voor zijn buitenaardbeien redelijk goed is geweest. Waarschijnlijk heeft hij zich een jaar vergist.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin