Doorgaan naar artikel

KCB: appels en peren weer top?

Alle hardfruit is op dit moment weer verkrijgbaar. Dit geldt voor de bekende zomerassen zoals Delcorf en Alkmene tot en met de bewaarrassen zoals Jonagold (vroege mutant), Boskoop en Civni.

Sommige rassen zijn nog niet in het handelsverkeer verschenen omdat de eigenaar van het betreffende clubras of merk ervoor heeft gekozen om dit pas later in de markt te zetten. Bij de peren treffen we Triomphe de Vienne, Gieser Wildeman, Conference en Clapp’s Favoriet weer aan.

Hagelschade en lichte verruwing

Gelukkig waren de nachten van de afgelopen weken voldoende koud, waardoor op rode rassen zoals Elstar en rode Boskoop, veel kleur is ontstaan. Dat geldt ook voor het langzaam verdwijnende ras Cox’s O.P en de rode mutanten van Delcorf. Op de vruchten kwam regelmatig hagelschade en lichte verruwing voor. Op de zomerappels zag ik vaak een of meerdere butsen. Dit is een aandachtspuntje. Ondanks deze opmerkingen is mijn conclusie dat de kwaliteit van een hoog niveau is.

Perenzwart

Ook de kwaliteit van de peren is prima. Dat wil niet zeggen dat er niet af en toe een hageltik voorkomt en op de Conference wat lichte of opstaande verruwing. De kwaliteit van de Gieser Wildeman varieerde. Dit kwam vooral omdat op de kleine maten soms perenzwart voorkwam, terwijl dit op de grotere maten veel minder het geval was.

De vraag of de kwaliteit van de nieuwe oogst voldoet beantwoord ik dus voor zowel de appels als voor de peren met ja. En nu vasthouden dit niveau!

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Fred Jacobs

specialist kwaliteitszaken groenten en fruit

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin