Doorgaan naar artikel

‘Geef mij zulke jaren maar elk jaar’

Voor Mark Vonk in Udenhout was het in week 37 alweer bijna afgelopen met de fruitoogst. “We hebben alleen nog wat bramen, herfstframboos en kiwibes hangen.”

Hij begint  zich langzaam maar zeker op te maken voor het winterwerk. “Vooral het snoeien van de pruimen is wat aan de late kant. Vanwege de kans op loodglans is het het beste om dat meteen na de oogst te doen.”

“Met het slechte weer zijn wij er een beetje doorheen gesjoemeld. We hadden hier geen extremen met veel regen of hagel. Dat kwam de verkoop ten goede. We hebben daardoor een heel mooi fruitjaar gehad, met een goede oogst en een goede kwaliteit. Ook de kiwibessen gaven na vijf jaar een prima oogst, dankzij mijn nachtvorstbestrijding. Ik wil van mijn klanten nog wel weten of ze ze echt appreciëren. Je rekent af, en de klant is weer weg. Maar de komende week wil ik de cassière laten vragen wat ze er van vinden. Het is een bijzondere vrucht en slechts enkele fruitfreaks kennen hem.”

“Ook waren er geen extremen in ziekten of kwalen zoals meeldauw. Geef mij zulke jaren maar elk jaar. Dit voorjaar hadden we het nog over de dreiging van de Suzuki-fruitvlieg. Nou, die is erg meegevallen. Hoe dat komt, kan ik niet duiden. Hij voelt zich thuis op nog niet afgerijpt fruit. Vorig jaar zag ik dat wel, maar dit jaar een stuk minder.”

Share this

Afbeelding
Theo Brakeboer

freelance journalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin