Doorgaan naar artikel

‘Goed dat de warmte niet twee weken eerder begon’

De overkapte stellingen moeten nog twee keer geplukt worden, aldus Koen van de Ven uit Oisterwijk eind vorige week.

De teelt wordt daarna direct gewisseld; er gaan weer Elsanta trayplanten op, in een rechtstreekse planting. Voor de onbedekte stellingen komt er een weekje bij, deze bakken worden daarna vervangen door trayplanten die nu worden voorgetrokken op een trayveld. “Daar beginnen we met plukken in de eerste week van augustus, zoals het er nu voorstaat.”

Voldoende personeel

De pluk op de stellingen was vorige week goed bij te houden. “Het is wel goed dat dit warme weer niet twee weken eerder is begonnen, want dan het er heel anders uitgezien. We zitten op het eind van de teelt, dat scheelt veel. We plukken nu van 18:30 tot 12 uur. We hebben het geluk dat we voldoende personeel hebben: veel scholieren die examen hebben gedaan, en HBO’ers die al vakantie hebben of doen alsof. Ik heb elke ochtend een man of twintig aan de gang.”

Mooi prijsherstel

Teelttechnisch liet de voorjaarsteelt twee gezichten zien: met een matige ontwikkeling tot de eerste pluk, en een opvallend herstel daarna. “De verschuivende belasting deed het gewas goed. We hebben gemiddeld 4,5 kilo per strekkende meter geplukt, op dat niveau zitten we altijd wel.” Zoals ook de prijs gemiddeld genomen een acceptabel niveau liet zien. “Met een dipje veertien dagen geleden, maar met een mooi herstel daarna, tot nu toe dan. De stellingaardbeien deden op 1 juli €1,30 euro per pond, de vollegrondaardbeien nog €1,25.”

Stroeve vollegrondproductie

Van de Ven heeft in totaal zeven gekoelde vollegrondteelten. Vorige week was de tweede teelt in productie. “De derde komt na het weekend. We hebben dat zo gepland omdat de schoolvakanties in deze regio dit jaar laat zijn.” De start van de vollegrondproductie was stroef. “Door het slechte voorjaar waren die aardbeien niet goed gegroeid; ze waren grauw, het was niets. Bij de tweede teelt kon je pas weer zeggen dat je aardbeiteler bent.”

De stekproductie gebeurt in eigen beheer. Op 1 juli is gestart met het vullen van de trays, het stekken begint 17 juli, met stek van de grondvermeerdering. “Dat is mooi gelukt. Na het schoffelen hebben we de folie nog een tijdje terug gelegd, dat deed het gewas goed.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin