Doorgaan naar artikel

Broodje spreeuw met kersen

Genieten van kersen, ja natuurlijk. Maar waarom dat dode vogeltje?

Het is bijna een Broodje Aap. Met dat verschil dat het klassieke Broodje Aap verhaal van schrijfster Ethel Portnoy gaat over het naar verluidt heimelijk verwerken in hotdogs van vlees van uit dierentuinen voor een prikkie overgenomen dode apen. ‘Naar verluidt’, want dat is nu eenmaal het kenmerk van Broodje Aap verhalen: het zijn verhalen die als waar worden verteld, maar die bij nader onderzoek verzinsels blijken.

En dat is het Broodje Spreeuw met Kersen niet. Arjan Smit van streekrestaurant en proeverij De Pronckheer in het Utrechtse fruitteeltdorp Cothen, heeft toestemming binnen van de provincie Utrecht om deze vogel op de menukaart te zetten.

De spreeuw is een beschermde vogelsoort, maar mag tijdens de kersenoogst met ontheffing geschoten worden. Dan zit je dus met dode spreeuwen en daar kún je als kok wat mee. Zónde zelfs om het níét te doen, vond Arjan Smit al een paar jaar. De Partij voor de Dieren lag tot in de Tweede Kamer dwars, maar nu mag het toch.

En als een echte pronkheer heeft de chef van De Pronckheer zich door fotobureau Vidiphoto laten fotograferen. Met het gerecht op een zilveren schaaltje. Maar op een andere foto ook met eenzelfde zilveren schaaltje vol met dode spreeuwen. Met hier en daar wat kersen er doorheen, om het verband maar duidelijk te maken.

Ik weet het niet hoor. Als je de kersenoogst en het kersen eten nou van zijn plezier wilt ontdoen, dan is dit wel een aardige poging. Gastronomisch onderlegde lekkerbekken zullen wel vinden dat dit er lekker uitziet. Maar de gemiddelde Nederlander moet toch geen dood vogeltje op zijn bord? Zeker niet als dat zielige kopje er nog aan zit.

“Inmiddels stromen de reserveringen bij De Pronckheer binnen van liefhebbers die de spreeuw willen proeven”, schrijft het fotobureau in het bij de foto’s geleverde bijschrift. Er schijnen toch genoeg liefhebbers te zijn. Maar dat heb je nou eenmaal. Er zijn ook rijke stinkerds die kapitalen neerleggen om aan te zitten aan illegale maaltijden met op het menu het vlees van bedreigde tot ernstig bedreigde diersoorten – als dat althans niet ook een Broodje Aap verhaal is.

“Jagers zorgen er voor dat de voorraad bij het Cothense restaurant op peil blijft”, gaat het bijschrift door. Dat klinkt dan toch weer een beetje alsof de jagers maar een excuus hebben gevonden om er lekker op los te schieten. En alsof het eigenlijk gaat om het bevoorraden van een bloeddorstige restauranthouder, in plaats van om het bestrijden van een diertje dat schade doet aan een eerlijke Hollandse teelt. Net zoals het schermen met het modieuze thema Voedselverspilling toch eigenlijk ook voornamelijk een smoes is voor een goeie publiciteitsstunt.

Ik verwijt Vidiphoto niets. Nieuws moet gefotografeerd. En de kersentelers en de jagers doen ook maar hun werk. Maar toch zie ik hier vooral munitie voor de Vogelbescherming en de PvdD. Op een presenteerblaadje.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin