Doorgaan naar artikel

KCB: Nederlandse zomerkoninkjes superieur

Aardbeien worden in de volksmond zomerkoninkjes genoemd, maar de vraag is of deze naam nog wel juist is. In het voorjaar zijn immers ook voortreffelijke Nederlandse aardbeien te koop.

De kwaliteit van de opvallend glanzende kasaardbeien was dus uitstekend. In het verleden waren enkele rassen nog wel eens ietwat gevoelig, maar met de nodige vakkennis hebben telers dit probleem weten te tackelen en waren ook de allereerste partijen van meet af aan voldoende stevig. De eerste vruchten van het ras Elsanta waren wat langwerpig gevormd, maar dat was geen probleem omdat dit aan de wensen van de afnemers tegemoet komt. Gebreken in de klasse I werden niet aangetroffen.

De smaak van de aardbeien stond, gezien de heel positieve geluiden hierover in de afzetkanalen en van mensen uit mijn omgeving, op een hoog niveau. Een goede smaak is van groot belang, want deze leidt tot herhaalaankopen.

De presentatie van de zomerkoninkjes verdiende een pluim, omdat deze wel heel erg fraai was. De vruchten werden netjes gerangschikt in de kleinverpakkingen gelegd en dat gaf een hele mooie uitstraling.

Toch nog een kritische opmerking wat betreft de klasse II. Hierin werden nog wel eens vruchten verpakt die misvormd of te zwaar gebutst waren of waarvan de kroontjes niet meer aanwezig waren. Dit laatste is geen probleem, mits de vruchten intact zijn, maar dat was niet altijd het geval. Dergelijke beschadigingen leidden vaak tot rotplekjes.

Aardbeien afkomstig uit het zuiden van Europa oogden vaak erg mooi en de kwaliteit leek op het eerste gezicht in orde. Helaas bleek vaak dat de vruchten, die onderin op de bodem van de kleinverpakkingen gelegd waren, niet meer aan de eisen van klasse I voldeden. Deze waren te zwaar gekneusd of soms zelf niet meer consumabel.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Fred Jacobs

specialist kwaliteitszaken groenten en fruit

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin