Doorgaan naar artikel

‘Nu maar hopen dat de ijsheiligen zich koest houden’

Bij Mark Vonk in Udenhout staat alles al ‘vrolijk te bloeien’, althans de vroegbloeiers pruim, kers en kruisbes ‘en hier en daar een peer’.

“Dus nu maar hopen en bidden dat de ijsheiligen zich koest houden. Alleen de kruisbes kan wel wat hebben. Het moet al heel erg tekeer gaan, wil die vorstschade oplopen.”

Waar kruisbes wel gevoelig voor is, is taksterfte, veroorzaakt door de schimmel Eutypa. “De afgelopen periode hebben we diverse aangetaste struiken ingeboet. De schimmel tast de plant aan via de snoeiwonden en verspreidt zich dan geleidelijk. De eerste 5 tot 6 jaar was er niets aan de hand, maar daarna zag je wat taksterfte optreden. Inmiddels zie je ook wegval.  Er is weinig aan te doen. Snoeien moet je niet doen bij nat weer en in perioden dat er veel sporen vrij kunnen komen.”

“Inmiddels is het hier al aan de droge kant. Voor braam en framboos is droogte nu nadelig, want die beginnen nu uit te lopen. Nu moeten ze een flinke groeispurt inzetten. Droogte remt dat af, waardoor de ontwikkeling achterblijft. En minder massa betekent minder fruit.  Er zit nog genoeg vocht in de grond, maar dat wordt snel minder. In het natuurgebied De Brand, hier dichtbij, is het altijd een natte boel, maar tot mijn verbazing zijn daar de slootjes al opgedroogd.”

Mulchen

“We zijn nu ook nog volop aan het mulchen: het strooien van houtsnippers over de zwarte strook. Dat is eigenlijk een doorlopend verhaal. We strooien met houtsnippers die ik afneem van een aantal hoveniers hier uit de omgeving. Dit jaar heb ik de houtwal rond de tuin gesnoeid, waardoor ik nu zelf al een flinke voorraad heb. Er zijn mensen die zeggen dat het niet slim is om houtsnippers te strooien, omdat ze stikstof binden. Dat is misschien zo als je het een keer toepast, maar ik doe het ieder jaar. Het eerste jaar zal je dan wat minder stikstof hebben, maar daarna komt er toch ook stikstof vrij uit de verterende snippers. Uiteindelijk ontstaat er een evenwicht en ben je onder aan de streep beter uit, omdat het veel wiedwerk scheelt. Niet dat je niet meer hoeft te wieden, maar de snippers houden het wiedwerk een aantal weken weg. Bovendien leveren de verterende snippers organische stof  en dat is een sleutelfactor op onze zandgrond. Organischestof maakt je grond minder droogtegevoelig en het zorgt voor een goede uitwisseling van nutriënten.

Kippen

“Deze week (week 17) heb ik net mijn kippen gehaald. Die verplaats ik over het bedrijf middels een elektrische net, waar ze netjes binnen blijven. Ze houden het gras een beetje kort en de stroken zwart. Ze zijn voortdurend bezig. Ik moet ze op tijd verplaatsen, anders maken ze er een bende van. De klanten waarderen die kippen, ze vechten om de eieren.”

“Dat net is een meter of honderd lang en je zet het vast met prikstokken. Dat is wel steeds even een klusje waar je drie tot vier uur mee bezig bent. “

“Aan de rand staan mobiele legnesten waar de kip aan de ene kant in kan en waar via een aflopende vloer de eieren naar de andere kant rollen. De consument kan die eieren dus rapen zonder bij de kippen te komen. Binnen de afrastering staan ook mobiele nachthokken. Zo’n nachthok trek ik tussen de rijen door, zodat niet alle mest op één plek komt.”

Share this

Afbeelding
Theo Brakeboer

freelance journalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin