Doorgaan naar artikel

‘Jaarlijks een derde eruit en een derde stomen’

Koen en Jan van de Ven in Oisterwijk plukten op 20 oktober de laatste aardbeien van de stellingen. Daarmee viel de einddatum een fractie later dan normaal.

De meeste planten zijn ook al verwijderd. Van het kokossubstraat blijft een derde deel zitten, een derde deel wordt verwijderd, en een derde deel wordt gestoomd. “We telen dus altijd in vrij nieuwe kokos”, vertelt Koen van de Ven. Het stomen gebeurt in de winter, het materiaal wordt gebruikt voor het afvullen van de bakken tijdens het planten.

Eigen opkweek

De trayplanten kweekt Van de Ven zelf op, behalve voor de stellingen ook voor de koude kas en voor de gestookte doorteelt. De dan nog overblijvende planten worden gebruikt in de gekoelde teelt. Half november waren de planten al duidelijk op hun retour. “Dat kun je goed zien. De planten zijn inwendig niet onderzocht, dat doen we bijna nooit. Mijn broer en ik zijn wel door het plantenveld gegaan, om – aan de hand van de plantzwaarte – te bekijken welke partijen we voor welke teelt gaan gebruiken. We hebben de planten de afgelopen maanden vaak gezien, dus je weet eigenlijk al wat je in huis hebt. Het komt er in feite op neer dat we ze kunnen indelen op stekdata: de vroegste partij is op 19 juli gestekt, de laatste partij op 28 en 29 juli. De planten zijn nu opvallend uniform, deze week (47) hebben we ze voor het laatst bemest. Op 27 november willen we starten met inpakken. We verwerken 150 duizend planten in een week, dan zitten ze voor Kerstmis in de koelcel.”

Bloemen doorhalen en plukken

In de koude kas werd op 9 november voor het laatste geplukt. De planten zijn geruimd om ruimte te maken voor een verse teelt. “Dat is een teelt met eigenlijk alleen maar voordelen. Alleen al als je kijkt naar de hoeveelheid arbeid die je bespaart in vergelijking met doortelen. Het is bloemen doorhalen en dan snel plukken, en je doet ook nog mee in het Prestige-segment.”

Beste rondes gemist

De gestookte doorteelt wordt geplukt tot in de loop van december. “Die valt tot nu toe ook niet tegen, met een mooi regelmatig oogstverloop. We plukken twee keer per week, alleen rond de herfstvakantie moesten we er drie keer per week doorheen. Met de stellingteelt waren we net te vroeg voor de best betaalde plukrondes. Daar doe je niets aan. Heb je op een zeker moment geplant, dan moet je het daarmee doen.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin