Doorgaan naar artikel

KCB: kwaliteit hardfruit fluctueert

De afzet van het hardfruit van het seizoen 2014/2015 is dit jaar erg snel op gang gekomen. Dit had tot gevolg dat de afzet van de zomerrassen zoals Delcorf in het gedrang kwam.

De Cox’s O.P. die in de klasse I ingedeeld was, had voldoende kleur. Op de appels kwamen soms wat lichte hagelschade of butsen voor. Hagelschade trof ik bij meerdere rassen aan. De verwachting is dat dit het komende seizoen wel een aandachtspunt zal blijven, maar dat zal zeer zeker ook gelden voor verruwing.

De kwaliteit van Elstar varieerde vrij sterk. In dit segment stonden hele mooie partijen met een vrij gladde schil en veel kleur ingedeeld. Dit gold ook voor het gedeelte dat niet onder deze noemer verpakt was. Er werden echter ook partijen aangeboden waarbij op de vruchten lichte tot matige verruwing en of lichte hagelschade voorkwamen.

De afzet van de peren is eveneens snel op gang gekomen en rassen zoals Conference, Bonne Louise en Doyenne du Comice zijn alweer volop aanwezig. Bij meerdere partijen zag ik op de Conference lichte tot matige verruwing en lichte hagelschade. Ook bij de peren krijgen we dit jaar te maken met meer verruwing en hagelschade op de vruchten dan in voorgaande jaren het geval was. Bij meerdere partijen Doyenne du Comice kwam op de schil takschade voor. Af en toe werd hierbij de grens voor klasse I overschreden. Het is een lastig uit te sorteren gebrek, maar toch is het belangrijk dit goed te doen, omdat anders zulke partijen moeten worden afgekeurd.

Share this

Afbeelding
Fred Jacobs

specialist kwaliteitszaken groenten en fruit

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin