Doorgaan naar artikel

‘Doorgaan tot de laatste aardbei’

“Ik ben nu in twee velden aan het plukken”, vertelde David van Sprundel in Etten-Leur vorige week donderdag.

“Na het weekend (week 35 – week 36) valt er een perceel af. Normaal zou ik dat nu al hebben gedaan, maar met de huidige prijzen gaan we door tot de laatste aardbei. We zitten nu rond de 5 euro per kilo.” Redenen voor deze ontwikkeling zijn er genoeg. Door de warme nachten van enkele weken terug is iedereen goed bij met plukken, constateert Van Sprundel. Daarnaast neemt het aantal velden dat nog geoogst moet worden, steeds verder af, en gaat de doorkleuring steeds langzamer. “Dat geldt ook voor de stellingen. Bovendien zijn er nog net geen glasaardbeien beschikbaar, en misschien zijn niet alle vollegrondspercelen even goed bijgehouden met gewasbescherming, en er is uitval van percelen die door de neerslag te nat zijn geworden.”

Goede teeltbescherming

Van Sprundel verwachtte vorige week op het overblijvende perceel nog wel zes weken te kunnen plukken, mits het weer meewerkt. “Daar zijn we pas drie keer doorheen gegaan.

De laatste teelt is een tunnelteelt met het ras Sonata. “Die tunnels staan al kant en klaar, dat hebben we vorige week (week 34) gedaan. Daarmee ben ik nog niet eerder zo vroeg geweest. Normaal gaan we er pas in de eerste week van september mee aan de gang. De afgelopen twee jaar hebben we zelfs geen tunnels gezet, omdat het weer nog zo goed was. Deze keer zitten we met heel ander weer, en die laatste planting is nu volop aan het bloeien. Dan kun je maar het beste zorgen voor een goede teeltbescherming. Gisteren en eergisteren viel hier in totaal 32 millimeter regen…”

Zorgen voor aardbeien

Hij vervolgt: “normaal probeer je een seizoen zo lang mogelijk door te trekken, maar als de huidige goede prijsvorming overeind blijft, moet je ervoor zorgen dat je aardbeien hebt. Ik zie in de tunnel de eerste vruchten groen worden, mogelijk dat erover anderhalve week voor het eerst geplukt kan worden.”

Het is nu de kunst de teelt gezond te houden. “Er zijn dagen bij dat het gewas niet meer opdroogt. Je moet er dus bovenop zitten. Het is nog een geluk dat Sonata minder meeldauw gevoelig is, maar met het risico op kletsnatte mistnachten, neem ik daar ook geen risico mee.”

De laatste buitenteelt is recent bijbemest met Unica: om mineralenverlies door uitspoeling te compenseren, en om het gewas op te peppen. “Ik vond het er wat ielig bij staan, natuurlijk ook door het wegvallen van de temperatuur.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin