Doorgaan naar artikel

‘Blauwe bes begint aardig blauw te kleuren’

In de vroegste rassen blauwe bessen kon Christian van Grotel in Nuenen in de week van 16 juni de eerste bessen plukken.

“Dat is twee tot drie weken eerder dan gebruikelijk”. Inmiddels is de oogst dusdanig op stoom dat hij overweegt op korte termijn een keer machinaal te oogsten om bij te kunnen blijven. “Het begint hier aardig blauw te kleuren. Ze rijpen goed door het goede weer goed door.”

Prima prijsvorming

De kwaliteit van de bessen was begin juli prima en over de prijsvorming bij Fruitmasters toont Van Grotel zich tevreden. “In begin waren er nog Marokkaanse en Spaanse bessen op de markt. Toen die verdwenen is de prijs mooi aangetrokken. Maar hoe het verdere verloop zal zijn, blijft afwachten. Als de aanvoer stijgt, dan kan de prijs zomaar weer inzakken.”

Suzuki-fruitvlieg

Het grootste probleem bij de gewasbescherming vormt de Suzuki-fruitvlieg. “Daar moeten we heel alert op zijn. We monitoren en vangen ze tevens weg. Als de druk groter wordt hangen we meer vangpotjes. Dat vind ik toch de beste methode. Er is één middel tegen deze fruitvlieg toegelaten, maar dat is voor mij echt het laatste redmiddel.”

Water belangrijk

Vanwege de droogte kregen de percelen in Nuenen en in Kaatsheuvel vorige week regelmatig water via de druppelslangen. “We druppelen iedere dag ieder perceel een uur of twee. Op die manier valt het mooi rond te zetten. Zeker nu het gewas volop en groeit en vruchten draagt, is water heel belangrijk.” Door omstandigheden kan hij op het ene bedrijf wel meststoffen meegeven en op het andere niet. “Maar ik zie daar geen verschillen in. Waar we geen meststoffen kunnen toevoegen staan ze zelfs wat beter.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin