Doorgaan naar artikel

Vroege bessen volop in bloei

“De zomerframbozen lopen vroeger uit dan andere jaren. Maar bij de Rovada in de buitenteelt is op het eerste gezicht nog weinig aan het gewas te merken”, vertelt Jan van Zuilen uit Roggel.

“Als het weer zo blijft, zullen de bessen buiten ongetwijfeld eerder bloeien. Maar als het volgende week afkoelt, is het nog afwachten hoeveel vroeger. Ik maak me dan ook geen zorgen. Het komt zoals het komt en we hebben voldoende mensen om de snoei op tijd af te ronden.”

“De Junifer onder glas staat al volop in bloei en in de koude tunnel gaan de eerste bloemen open. In de kas staan de planten in containers met bedruppeling, in de tunnel hebben we de grond een paar keer goed nat gemaakt om de kunstmest in te laten trekken. Buiten wordt het hier op het zand wel droger; ik heb hier in de buurt al de eerste haspel zien draaien op een tulpenveld. Maar zolang de rode bessen niet uitlopen hebben ze ook geen vocht nodig.”

“Voor het uitlopen van de bessen hebben we vorige week al minerale olie toegepast. Toen waren omstandigheden goed. Achteraf gezien had je kunnen wachten tot deze week, maar als het weer kouder was geworden laat je dan een goede gelegenheid voorbij gaan. In de beschermde teelten wordt de biologische gewasbescherming een speerpunt omdat deze toelating van Pirimor is vervallen. Dat wordt dit seizoen nog een hele uitdaging.”

Share this

Afbeelding
Anton Oostveen

freelance fruitteeltjournalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin