Doorgaan naar artikel

KCB: Portugese aardbeien imponeren

De kwaliteit van de Nederlandse aardbeien is uitstekend. De fraai glanzende vruchten zijn mooi donkerrood van kleur en slechts heel af en toe kwam ik een vrucht met een te grote witte plek tegen.

De vorm van de vruchten is mooi. Noemenswaardige gebreken kwam ik niet  tegen.

De afzet van Spaanse aardbeien is inmiddels goed op gang gekomen. De kwaliteit van deze aardbeien is redelijk tot vrij goed. Op de diep donkerrood gekleurde vruchten kwamen soms veel en soms ook heel grote drukplekken voor. Dergelijke oppervlakkige drukplekken zijn vrijwel altijd droog en hebben zelden of nooit kwaliteitsachteruitgang tot gevolg, maar dat wil nog niet zeggen dat deze onbeperkt mogen voorkomen.

In de afzetkanalen zijn ook aardbeien van Marokkaanse en Egyptische oorsprong aangeboden. De kwaliteit van deze herkomsten is de minste en dat is veroorzaakt door de aanwezigheid van veel en zware drukplekken en soms zelfs rotte plekken op de vruchten.

Bij een bedrijf trof ik Portugese aardbeien aan die geteeld waren door een Nederlandse teler. Deze glanzende Elsanta’s waren werkelijk voortreffelijk en aan niets was te zien dat ze er al een hele lange reis op hadden zitten. De vruchten hadden een mooie vorm en de kleur was optimaal. Drukplekken of andere gebreken kwamen slechts sporadisch voor. Hieruit blijkt dat, wanneer de logistiek op orde is, je ook rassen als Elsanta ver weg in het zuiden van Europa kunt telen en in uitstekende staat in Nederland kunt afzetten.

[([002_boerderij-image-1178743.jpeg])]

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groenten en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Fred Jacobs

specialist kwaliteitszaken groenten en fruit

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin