Doorgaan naar artikel

KCB: goede Spaanse aardbeien

De laatste jaren is in de wintermaanden de import van zachtfruit enorm toegenomen. Tijdens de importinspecties bleek dat de kwaliteit van de diverse partijen afkomstig van het zuidelijk halfrond behoorlijk fluctueerde.

Vooral bij de blauwe bessen was dat het geval. Het kwam nogal eens voor dat partijen afgekeurd moesten worden, omdat hierin te veel rotte bessen voorkwamen. In één geval waren de bessen dusdanig rijp geworden dat deze waren gaan gisten en sterk naar alcohol roken. Om die reden moesten deze afgekeurd en vernietigd worden.

Een ander punt, waarvoor nogal eens afgekeurd moest worden, waren de aanduidingen. Te vaak zijn aanduidingen niet volledig of ontbreken zelfs helemaal.

Nederlands zachtfruit, zoals rode bessen en aardbeien, was eveneens in de afzetketen aanwezig. De rode bessen waren nog steeds uitstekend van kwaliteit. De steeltjes waren mooi groen, de bessen vrij van gebreken en de trosjes waren met fraai ogende grove bessen rondom bezet. Een prachtproduct.

De kwaliteit van de aardbeien was redelijk tot goed. De vruchten waren aan de platte kant en minder donkerrood van kleur dan bijvoorbeeld de eerste Spaanse. Deze eerste Spaanse aardbeien lieten een goede indruk achter. Weliswaar kwamen hierop vrij veel drukplekken voor, maar omdat de vruchten vrij robuust zijn, is dit zelden of nooit een probleem. De vruchten hadden een witte schouder en een dieprode kleur. De rijpheid of beter gezegd onrijpheid, kan nog wel eens een probleem zijn, maar daar was nu absoluut geen sprake van. Heel af en toe trof ik wel een partij aan met een hele lichte meeldauwaantasting op de vruchten, maar dusdanig weinig dat dit geen probleem was.

[([002_boerderij-image-1178743.jpeg])]

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groenten en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Share this

Afbeelding
Fred Jacobs

specialist kwaliteitszaken groenten en fruit

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin