Doorgaan naar artikel

‘Het gewas van blauwe bes is duidelijk in ontwikkeling’

“We liggen mooi op schema en ik denk dat we op tijd klaar zijn met snoeien”, vertelt Christian van Grotel uit Nuenen.

“Normaal gesproken is half maart mooi op tijd, dan is er tijd voor andere werkzaamheden als de bemesting.  Maar nu is het gewas als duidelijk in ontwikkeling. Het heeft hier ook niet of nauwelijks gevroren en als dat nog wel gebeurt is schade aan de struiken niet uitgesloten. Maar dat is afwachten, je kunt er niets aan doen.”

Naast het snoeien zijn we pleksgewijs struiken aan het verplanten. Op elk perceel zit wel een plek waar de struiken minder vitaal zijn of zelfs niet goed meer groeien. Vaak zijn die plekken te nat, bijvoorbeeld door de lage ligging of een storende laag. Dat kan de drainage dan ook niet voorkomen. En als een blauwe bes te nat staat, gaat dat eigenlijk ten koste van alles en sterft de struik uiteindelijk af.

Hier in Nuenen telen we op lichte zandgrond, daar speelt dit niet zo. Maar op onze percelen in Kaatsheuvel is dat wel het geval. Daar is de zandgrond wat zwaarder. We hebben apart van de productiepercelen betere struiken opgekweekt. Nu het helemaal niet vriest kunnen we die vrijwel altijd planten in de opengevallen plekken. Daarbij zetten we met extra veen de struik weer zo goed en hoog mogelijk weg. Alleen is het onderhand wel zo nat dat je met de trekker weer sporen rijdt.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Anton Oostveen

freelance fruitteeltjournalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin