Doorgaan naar artikel

“Accu opladen is nu het belangrijkste”

“Thuis is het redelijk rustig”, vertelde Marco van As eind januari vanaf zijn vakantieadres in Oostenrijk.

We hebben de aardbeien in de kas tot acht januari geplukt. Toen was het ook in een keer afgelopen. We hebben vijf november de laatste bloemen verwijderd. Dan ben je in een keer klaar; anders loopt de productie geleidelijk terug.”

“De planten staan klaar voor de nieuwe oogst. In de kas is het nu zo’n vijf graden celcius. Daarbij bouwen de planten nog wel koude uren op, en wordt de bloemleg niet gestopt. Ik schat in dat ze daar nu zo’n 350 van hebben opgedaan. Dat moeten er vier- tot vijfhonderd worden. Afhankelijk van het weer beginnen we tussen vijf en tien februari te stoken. Bij mooi helder weer misschien al de vijfde, bij donker weer wat later. Maar niet later dan de tiende.”

“Het is eigenlijk ook meer geluiden uit de kas dan uit het veld”, zo formuleert de teler met een knipoog naar de eerdere titel van deze rubriek. “De snoei van de rode bes is wat opgeschoven naar het voorjaar en ook het plantgoed voor de andere teelten komt dan pas weer in beeld. De Kwanza  potten en de aardbeienplanten voor de doorteelt blijven in de cel tot het uitplanten in het voorjaar.”

“Het belangrijkste is dat we nu op vakantie de accu weer op laden. Als de teelt in de kas weer op gang komt, is dat het begin van een aaneensluitende drukke periode dan blijf ik er liever zelf bij.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin