Doorgaan naar artikel

KCB: verruwing op appels en peren

Het aanbod hardfruit was groot. Het kwaliteitsniveau van appels varieerde van voldoende tot goed.

De kwaliteit van Cox O.P. was prima. Ondanks de gele ondergrond bleken de vruchten nog behoorlijk hard te zijn. Hetzelfde gold ook voor Elstar, maar bij dit ras en ook bij andere rassen viel het op dat partijen behoorlijk verruwd konden zijn. Verruwing kwam de laatste jaren alleen rondom de steelinplant voor, maar dit jaar geldt dit voor zowel de steelholte als ook voor de kelkholte. Een gebrek dat dit jaar met enige regelmaat op de vruchten voorkwam, was witte waas. Vooral Elstar, Civni en Milwa vallen in dat opzichte op. Zeer lichte witte waas op de vruchten is in de klasse I toegestaan en lichte witte waas in de klasse II.

De kwaliteit van de appels, die onder merknaam verkocht worden zoals Milwa, Fresco en Civni was van een hoog niveau. De telers brengen de discipline op om in dit segment kwaliteit te leveren en dat werpt zijn vruchten af.

Verruwing komt dit jaar ook veel voor op Conference-peren. Voor klasse I mag maximaal 5 procent van het vruchtoppervlak opstaande verruwing hebben. Dit is niet veel en het is vaak lastig om alle vruchten met meer dan deze 5 procent uit te sorteren. Soms gebeurde dit niet adequaat en moest worden afgekeurd. Hetzelfde gold voor de vorm. Dit jaar komen beduidend meer vormafwijkingen of beter gezegd flessen voor dan de laatste jaren het geval was. Ook dit gebrek vergt veel aandacht tijdens het sorteren. Tot nu toe lukt dat goed.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Fred Jacobs

specialist kwaliteitszaken groenten en fruit

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin