Doorgaan naar artikel

KCB: Jonagold moet nog kleur bekennen

Het vroege voorjaar en de gunstige groeiomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat er dit jaar veel hardfruit aan de bomen hangt.

Jonagold wacht in veel gevallen nog op koude nachten voor meer kleur. De kwaliteit van veel hardfruitsoorten geeft een sterk wisselend beeld. Het moet wel gezegd worden dat dit per regio sterk verschilt.

Bij de appels viel het de afgelopen weken op dat deze een behoorlijk gele grondkleur hebben terwijl de rode blos varieert van redelijk tot fraai. Elstar  heeft dit jaar meer last van verruwing of vorststrepen. Het natte weer van de afgelopen zomer heeft tot gevolg dat nu al meer witte waas op de vruchten voorkomt dan we de laatste jaren gewend waren.

De kwaliteit van de Boskoop en de Cox’s O.P. was prima. Hoewel deze rassen ruwschillig zijn, viel deze nog aardig mee. De rode kleur op de Boskoop was niet altijd optimaal, maar nog wel voldoende, zodat de presentatie niet tekort schoot.

Het aanbod Jonagold was niet erg groot in vergelijking met bijvoorbeeld die van Elstar. Veel telers wachten nog, zoals al aangegeven, op koude nachten. Kwaliteitsgebreken bleven beperkt tot een vorststreep of een enkele vrucht met een schurftplekje.

Dat de afzet van de peren stagneerde, was zichtbaar aan de vruchten. Veel partijen waren getint en slechts zelden kwam ik een mooie hardgroene partij tegen. Op de Conference kwam met enige regelmaat lichte of zware verruwing voor. Het lijkt er sterk op dat verruwing het komende seizoen mede het beeld zal gaan bepalen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Fred Jacobs

specialist kwaliteitszaken groenten en fruit

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin