Doorgaan naar artikel

‘Aardbeien zo’n tien dagen eerder dan zonder belichten’

De vroegste planting van een doorteelt met het ras Elsanta ligt vanaf 26 december koud. Bij de daarop volgende doorteelt is dat vanaf 2 januari, aldus Marcel Dings in Belfeld op 16 januari.

Wat deze laatste planting betreft: “daar had de kachel wat later uit gemogen, maar door dat te vervroegen anticipeerden we op de weersvoorspelling begin januari. De eerste bloemknop was op het moment van koud gaan nog niet helemaal op hoogte, maar er werd op dat moment tien dagen met zacht weer verwacht. We volgen de ontwikkelingen nu op de voet, de bloemknop heeft een ideale hoogte bereikt. De beslissing om vroeg koud te gaan is goed uitgepakt.”

Aantal koude-uren

Vorig week zat deze planting op 200 tot 250 koude-uren, als voor die berekening een temperatuur van 8 graden Celsius als bovengrens wordt aangehouden. Zonder onverwachte gebeurtenissen is het de bedoeling de eerste week van februari te beginnen met opstoken. De planting die net na Kerst koud werd gelegd, had vorige zo’n honderd koude-uren meer bijeen gesprokkeld. Dit beteft een wat oudere kas, het is de bedoeling ook hier begin februari weer te verwarmen. De gewassen zijn zo’n tien dagen voor het koud gaan gedruppeld met Paraat, na een behandeling in november met Oberon.

Ervaring opdoen met Clery

Nieuw voor Dings is het ras Clery, in een planting van 10 tot 13 december. “Het gewas heeft zich ondergronds inmiddels goed ontwikkeld. Deze week (3) zijn we begonnen met belichten, een half uur per uur. De temperatuur light nu op 9 graden Celsius in de voornachten 10 tot 11 graden in de nanacht met 1 graad lichtverhoging. Overdag houden we 16 graden aan, met 2 graden lichtverhoging. Je ziet de strekking nu op gang komen. Tot 10 januari hebben we de bloemetjes verwijderd, vanaf begin deze week staan we bloei toe.” Op 15 januari werden er de eerste hommelvolken bij gezet.

De lichtinstraling is netjes, in december en zeker de eerste twee weken van januari is dat hoger uitgevallen dan in andere jaren. Deze week is het even minder, maar vorige week was in Clery een etmaaltemperatuur van 14 graden mogelijk omdat het licht dat toestond. Het bemestingschema voor Clery bevat in vergelijking met dat voor Elsanta wat meer spoorelementen. De eerste pluk wordt tussen 5 en 10 maart verwacht. De ene helft van de Cleryplanting wordt na de oogst geruimd om plaats te maken voor het ras Jive, de andere helft blijft staan voor een tweede bloei en oogst. “We zullen zien of dat bevalt.”

Verse teelt Sonata

Op de nieuwe locatie is in week 2 een afdeling vol gezet met een verse teelt Sonata. De tweede afdeling volgt in week 6, omdat de ombouw van de kasinrichting hier wat meer werk vergde. “De afdeling met de vroege Sonata beschikt over groeilicht. De verwachting is dat de pluk hier tussen 15 en 20 maart begint. Dat is zo’n tien dagen eerder dan zonder belichten. Volgend jaar gaan de planten uiteraard eerder op de goten.” In de tweede Sonata-afdeling hangt alleen stuurlicht.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin