Doorgaan naar artikel

Kwaliteit peren in de lift

De kwaliteit van peren, vooral die van de Conference en de Doyenné du Comice, was voor de jaarwisseling niet zoals deze zou moeten zijn. Van veel partijen waren de peren getint en de inwendige kwaliteit liet vanwege inwendig bruin nogal eens te wensen over.

Na de jaarwisseling is het beeld sterk verbeterd. Dat wil overigens niet zeggen dat er op dit moment geen getinte partijen meer voorkomen. Dit was bij de Comice vaker het geval dan bij de Conference. Windschade is een gebrek dat bij de Comice een probleem kan zijn. Dit seizoen komt op de vruchten aanmerkelijk meer windschade voor dan in het vorige seizoen. Weinig partijen waren dan ook vrij hiervan en vaak zag ik partijen die maar net aan de eisen van de klasse I of II voldeden.



De kwaliteit van de Conference vertoonde een sterk stijgende lijn. De vruchten waren de afgelopen weken minder rijp en dat kwam de grondkleur nadrukkelijk ten goede. Doordat de partijen minder rijp waren, had dit een gunstig effect op de inwendige kwaliteit. Maar, helaas kwamen ook in deze partijen nog gevoelige vruchten voor, die inwendig bruin bleken te zijn. Dit aspect blijft de nodige aandacht vragen.



De beste partijen werden op lagen verpakt voor de Britse en Scandinavische markt. Voor zulke partijen kon gemakkelijk het cijfer 8 of 9 gegeven worden. De los verpakte peren waren gemiddeld genomen iets minder goed, maar nog steeds goed voor een dikke 7. Uiteraard waren er ook partijen die maar net een 6 scoorden vanwege een ietwat getinte kleur, een geringe vormafwijking, lichte spatschurft of verruwing op de schil. Ook verruwing lijkt dit jaar iets meer voor te komen dan in het afgelopen seizoen.

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) voert import- en exportinspecties van verse groenten en fruit, snijbloemen en potplanten uit. Ook controleert het de kwaliteit van de verse groenten en fruit die binnen Nederland wordt verhandeld.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Fred Jacobs

specialist kwaliteitszaken groenten en fruit

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin