Doorgaan naar artikel

‘Grasbanen te nat om koppen te snoeien’

Arian in ’t Groen is de eerste werkdag van het nieuwe jaar alweer volop aan het snoeien. “Zonder begin komt er ook geen eind aan het werk”, merkt hij ietwat gekscherend op.

Hij gebruikt een elektrische schaar. “Wat dat betreft is er geen weg meer terug. Dit werkt zoveel plezieriger dan een pneumatische schaar, waarbij je de luchtslang altijd moet meetrekken en weer oprollen.”



Toen de Elstar nog in het blad stond, zijn daar de dikke takken al uit verwijderd om in ieder geval voldoende licht in de boom te krijgen. In ’t Groen is daarna verder gegaan met de koppen, maar staat nu op de grond te snoeien. “De grasbanen zijn nu nat en ik heb er een hekel aan om die onnodig te beschadigen. Voor het snoeien van de koppen gebruik ik de pluk-o-trac, wat net zo goed gaat als een zelfrijdende plukstelling.”



“Over de knoppen maak ik me weinig zorgen. De oogst was vorig jaar weliswaar goed, maar ik heb de ervaring dat Elstar uiteindelijk altijd wel weer voldoende vruchten geeft. De knoppen lijken nu nog wel wat spits, maar meestal zitten ook daar wel bloemen in. Bovendien moet je Elstar sowieso goed open houden om goede kwaliteit appels te telen.”



“Kanzi probeer ik zo laat mogelijk te snoeien, het liefst als het in maart ook nog een periode droog weer is. Onder die omstandigheden is het risico infectie met vruchtboomkanker het kleinst. Daarnaast lopen de knoppen dan vaak al uit en kun je kanker in combinatie met schurft bestrijden.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Anton Oostveen

freelance fruitteeltjournalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin