Doorgaan naar artikel

‘Een deel met verse planten, een deel met stekken’

“100 millimeter vanaf het weekend”, meldde Arjan de Haas vorige week donderdag over de hoeveelheid neerslag die tot dan toe op zijn bedrijf in Nuenen was gevallen.

Dat is 20 millimeter meer dan normaal valt in september. Voor de productie had dat geen gevolgen, want daarmee was hij al een dag of tien klaar. “Probleem is nu dat  ik niet vooruit kan met de gewasbescherming voor de wachtbedplanten en voor de normale teelt en ook niet met het afranken. Ik hoop dat het volgende week beter is.”

Wachtbedplanten

De wachtbedplanten werden van eind juli tot 12 augustus geplant. Ze zijn van eigen vermeerdering. “Deze keer zijn er wat minder verse planten gezet en wat meer stekken. Daar hebben we meer ervaring mee: je drukt het steeltje in de grond waaraan de stek aan de moederplant vastzat, tot en met de wortelpuntjes. Daarna is het vocht belangrijk. Tijdens het begin van dat stekken planten was het 30 graden, we beregenden toen elke 6 à 7 minuten gedurende 1 minuut. De laatste stekken gingen er op 5 augustus in.” De bemesting –met kalksalpeter, mas  en kieseriet- is voor beide planttypen gelijk, wel blijven de stekplanten iets kleiner dan de verse planten.

Folie en T-tape

Van de vijf gekoelde teelten had De Haas er drie met afbreekbaar folie op de ruggen, gecombineerd met T-tape. De folie ging eerst over de ruggen, waarna de planten door de folie in de grond werden gezet. De eerst twee teelten waren vorige week al opgeruimd: de T-tape was verwijderd, waarna de plantresten en de folie werden gefreesd. “Geen probleem. Je kunt nu nog wat foliestukjes terug vinden, dat is over een paar maanden allemaal weg.”

Arbeidsintensiever

Deze aanpak –eerst folie over de bedden leggen en daarna planten- , is dusdanig goed bevallen dat deze volgorde ook de normale teelt is toegepast. In vergelijking met ‘eerst planten, folie leggen en dan planten doorhalen’ is het planten in de folie wel arbeidsintensiever. Dat geldt met name voor grotere planten. De onkruidbestrijding is met planten in folieruggen wel wat gemakkelijker, want die kon beperkt blijven tot de paden.’



Vanaf deze week (38) ligt de aandacht bij de oogst van herfstframboos (ras Grandeur). “Voor het eerst, van wortels die dit voorjaar zijn geplant. Ik verwacht er zo’n 10 ton productie van, maar dan moet het weer wel meezitten.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin