Doorgaan naar artikel

‘Laat seizoen hoeft geen probleem te zijn’

“We hebben met wat moeite de eerste kruisbessen geplukt”, vertelde Mark Vonk uit Udenhout vorig week.

“We hadden ze nodig voor de bereiding van jam met een groepje klanten. Daar waren ze net voldoende rijp voor, zeker omdat we de kruisbessen hebben aangevuld met aardbeien.  Net voor de kruisbessen zijn de eerste doordragers ook rood geworden, hoewel die nog een kilo’s geven.”



“Alles is later, wat op zich nog geen probleem hoeft te zijn als de zomer gewoon doorzet. Tot nu toe groeit alles goed: de planten hebben voldoende water en licht. Maar als de herfst vroeg inzet,  gaat het late seizoen kilo’s kosten. De kruisbessen hangen goed, de zwarte bes redelijk. Daarna volgen de andere bessen, de frambozen, de bramen en met de laatste bramen beginnen de vlierbessen. En dit jaar plukken we voor het eerst ook kiwibessen.”



“Door de lange winter en het rustige weer zijn er minder insecten en houden ze zich ook rustig. Vorig jaar hadden we vier generaties bladwespen, dat is op ons biologisch kleinfruitbedrijf dan bijna niet bij te houden. Ook de luizendruk valt dit jaar mee. Er zitten voldoende nuttige insecten om de populatie onder controle te houden. Het relatief vochtige weer betekent wel opletten met schimmels, met name  meeldauw. Kruisbes is daar bekend om, maar bij de snoei verwijder je al de aangetaste topjes. In het seizoen is het met bicarbonaat goed onder controle te houden. Zwarte bes is nog gevoeliger dan kruisbes. In dit gewas gebruiken we zwavel, waarmee ook de galmijten  in de braam worden bestreden.”

Share this

Afbeelding
Anton Oostveen

freelance fruitteeltjournalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin