Doorgaan naar artikel

‘Het gewas snoept er flink van langs’

Marco van As maakt bij zijn nieuwe aanplant Kwanza handig gebruik van de oude V-haag, die de vorige frambozenaanplant ondersteunde.

“Kwanza groeit rechtop. Maar de onderste zijscheuten leiden we ook omhoog naar de tweede of derde draad. Zo creëren we grote volume in het gewas. Dat snoept er overigens flink van langs”, zo formuleert Van As, waarmee hij bedoelt dat de planten de toegediende voedingsstoffen gretig afnemen. “De planten groeien goed, al zijn ze vergeleken met vorig jaar nog wel achter. De hoogte is nu een meter. Ik denk ook niet dat ze zo hoog worden als vorig jaar maar eerder in de bloei schieten. Begin september zal de pluk beginnen, zo schat ik in.”



De rode bes is net onder de folie gegaan. De kleur van de bessen begint ook om te slaan van groen naar rood. “Over zes weken begint de pluk”, zo leidt de teler daarvan af. “Met groeigraaduren is dat nauwkeurig te bepalen. In de praktijk blijkt dat meestal zes weken te zijn. Soms iets korter, heel soms wat langer maar gemiddeld begint de pluk zes weken na de kleuromslag van de bessen.”



“De nieuwe aardbeiplanten voor de stellingen liggen tijdelijk ergens anders. De oogst van de oude planten ligt twee tot drie weken achter, zodat we de nieuwe planten niet rechtstreeks op hun plaats kunnen leggen. Eigenlijk schuift alles naar achteren en komt daardoor later in het seizoen veelal tegelijk. Ik denk dat we straks haast tegelijk bessen en frambozen plukken en een aardbeiteelt moeten verwisselen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin