Doorgaan naar artikel

‘Droge vruchten want het regenwater kan meteen weg’

Arjan de Haas in Nuenen startte op 7 juni met de eerste pluk in de normale teelt met Sonata. Dat was iets later dan in voorgaande jaren. Eind vorige week had hij nog een plukronde te gaan.

“De productie was deze keer wat minder en het was lastig de kwaliteit op peil te houden”, aldus De Haas. “Normaal moet je tien ton meer van een hectare halen. De prijsvorming was ook maar heel gewoontjes, afgezet tegen de matige productie.” Waar die matige prijsvorming aan ligt, is gissen: “Ik denk dat we een behoorlijk areaal hebben. En op het moment dat we startten met plukken, kwamen er blijkbaar ook nogal wat aanvoer van de tunnelteelten in België.”

Goede vruchtkwaliteit

Met de vijf gekoelde teelten gaat het goed. De eerste, tweede en laatste planting staan op ruggen met twee rijen planten. De ruggen zijn afgedekt met afbreekbare folie, met daaronder T-tape voor watergift en bemesting. De derde en vierde planting staan in de grond, zonder folie.



De oogst in de eerste gekoelde planting begon op 27 juni, met vruchten van een kwaliteit “die richting een onbedekte teelt op substraat gaat”. Van de tweede teelt konden op donderdag 4 juli de eerste vruchten geplukt worden. De ruggen liggen enigszins rond. “Er ligt stro op, maar het regenwater kan meteen weg, zodat de aardbeien vlug droog zijn.” De grondbedekking houdt – als verwacht mag worden – ook het onkruid weg. De folieteelten zijn een keer nagelopen om hier en daar een onkruidje uit een plantgat te trekken.

Positief over folie

Het is voor de eerste keer dat De Haas met grondfolie werkt. In zijn vorige bijdrage signaleerde hij wel dat het aantal planturen (vooralsnog in handwerk) nogal wat hoger is dan bij machinaal planten. Verder is nog de vraag hoe de folie zich gaat houden als na de teelt de frees erin gezet wordt. De T-tape gaat direct weg. “Je hoort wel dat je er meer dan een jaar mee kunt doen, maar dat ben ik dus niet van plan: weg ermee.”



Tot nu toe is hij positief over telen op folie: vanwege de al genoemde vruchtkwaliteit, en vanwege het profijt op de weggroei dat de bedekking oplevert in een schraal voorjaar als het voorbije. “Ieder straaltje zon wordt omgezet in warmte. Zoals ik het van de voorlichters hoor, staat het gewas er mooi bij.”



Redenen genoeg om ook de laatste gekoelde planting in folie te zetten. Dat gaat nu wel gepaard met enige hoofdbrekens. “Het komend weekend wordt het warmer, dus onder de folie zou het dan té warm kunnen worden. Ik ben nu aan het dubben wat ik ga doen: koelen door regelmatig te beregenen of vandaag al stro in laten rijden. De loonwerker komt dat vandaag in de vierde teelt doen, misschien dat hij de vijfde teelt ook maar mee moet noemen. Witte grondfolie zou ook mooi zijn, maar dat is er voor zo ver ik weet niet in afbreekbare uitvoering.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin