Doorgaan naar artikel

‘Ondanks kou groeien peren door’

“Het is rustig in de boomgaard, maar dat is ook wel eens plezierig”, vertelt Arie Vink uit Groede. “Zo ben ik bij de jonge bomen wat aan het vastzetten en uitbuigen. Maar dat heeft geen haast.”

En nu de temperaturen zo laag zijn, verloopt de ontwikkeling van nieuw blad ook trager. Dat was vorige week nog anders, toen de aangroei van nieuw blad sneller ging. Dan moet je weer op tijd terug komen met een behandeling om alles preventief tegen schurft te beschermen. En met al die regen betekende dat momenten stelen tussen de buien door. De komende weken wordt duidelijk of dat goed is gelukt, maar ik denk het wel.”



“Voor deze natte periode hebben de peren wel goed bloeiweer gehad”, vervolgt Vink. “Conference stond hier op 5 mei in volle bloei. De zetting lijkt dan ook wel goed zonder dat die nog is gestimuleerd door GA3 of GA4+7 toe te passen. Met deze lage temperaturen groeien de vruchtjes niet hard, maar de ontwikkeling van de vruchtjes gaat wel door. Ik hoop dat er nog flink wat vanaf ruien, maar verwacht dat dit ook nog wel gaat gebeuren. De omstandigheden zijn nu niet optimaal, waardoor de rui eerder sterker dan zwakker uitpakt.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Anton Oostveen

freelance fruitteeltjournalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin